Пленумът на БСП-Горна Оряховица прие „Визия за България“

Дек 04, 2018 Новини Избори 0 898

4.12.2018

Разширен състав на общинския пленум на БСП-Горна Оряховица обсъди и прие „Визия за България“. През последните два месеца текстът на политическата програма на левицата беше представен пред всички партийни организации в общината, а председателят Огнян Стоянов обобщи техните предложения.

„Основната цел на този документ бе чрез него ние от БСП да започнем широк дебат в обществото по най-важните и значими проблеми на страната, след което да изработим политики, които да очертаят нов хоризонт в развитието на България“, обясни Стоянов.

За представяне на Визията в Горна Оряховица се проведе и среща с народните представители Георги Свиленски, Анелия Клисарова, Иван Ченчев, Кольо Милев и Явор Божанков. Те разясниха в детайли заложените политики в проекта “Визия за България” и най-вече в секторите здравеопазване и образование. Присъстващите имаха възможността да поставят своите въпроси, както и да изразят свои позиции и мнения.

Въпросите, свързани с демографския срив, ниските доходи, ниските пенсии, доплащането на лечение, скъпите лекарства, липсата на достатъчно кадри в общинските болници, липсата на достъп до здравеопазване, закриването на училища, ниското качество на образование, безобразното състояние на общинската пътна мрежа, остарялата канализация в града, която прави чести аварии обсъждаха най-често участниците в срещите. Те поставиха акцент и върху сериозното забавяне на големите инфраструктурни проекти със значение за Горна Оряховица и региона - магистралите „Хемус“ и „Русе – В.Търново“, както и енергийния проект АЕЦ Белене

В хода на дискусиите жителите на Общината направиха някои препоръки, които да намерят място в проекта “Визия за България”. Хората поискаха въвеждането на мерки за повишаване на пенсиите и преизчисляването им към 31 декември 2015г. Жителите на общината се застъпиха за премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум върху минималната работна заплата. Според горнооряховци трябва да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляб и лекарства. Членовете на партията предложиха държавата да изгради програма или политика за раждане на трето дете.

Срещите с хората и техните препоръки трябва ще послужат като основа за създаването на “Визия за Горна Оряховица”. Общинският съвет на БСП в града вече определи работни групи, които да изработят решения на проблемите в отделните сфери.

За членове на изпълнителното бюро на общинския съвет на БСП-Горна Оряховица бяха избрани Ангел Йорданов и инж.Павлинка Николова. Тя става и заместник-председател на ИБ с ресор „Партийна дейност“, както и делегиран представител в Областния съвет на партията.