Всеки ден някой прибира по 3 млн. лв. от контрабанда на цигари в България

Всеки ден някой прибира по 3 млн

Всеки ден някой прибира по 3 млн. лв. от контрабанда на цигари в България. Всеки ден 4 контейнера с нелегални, фалшиви, необложени с данъци цигари, се разпределят в мрежата в страната. В страната се разпространяват нелегално 7 млрд. броя цигари годишно. Това заяви на пресконференция в парламента депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. По думите му контрабандата в страната се е увеличила, вследствие на съзнателно провеждана правителствена политика по отношение на създаване на пазар на контрабандата на цигари. Миков обясни, че тази политика се изразява в скока на акциза на цигарите и въвеждането на регистрация по ДДС, ограничаване на законния внос на по-евтини цигари от съседни страни, съкращение на митническите служители.

„Беше проява на некомпетентен и на глупост от страна на Симеон Дянков да вдигне така рязко размера на акциза. Предупреждавахме го през декември, че такъв ще е ефектът и виждаме, че приходите се сринаха", заяви Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че акцизът е увеличен с 24,5%, а приходите са намалели с 15% спрямо миналата година. Според депутата от левицата причина за увеличената контрабанда е изключително лошият контрол или липсата на такъв. „Не сме далеч от мисълта, че съществува политически чадър над контрабандните канали на цигари и че не се води никаква борба с контрабандистите", отбеляза Нинова.

Михаил Миков коментира още, че проблемът не е само контрабандата през граница, но и разпространението на контрабандната стока вътре в страната. „Това не става с торбички на баби, които се возят с влака", отбеляза депутатът.

Миков изрази възмущението на левицата от факта, че няма да се състои изслушването на шефа на митниците Ваньо Танов във вътрешната комисия. От Коалиция за България поискаха на заседание на вътрешната комисия да се изслуша министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за доклада, който твърди, че е предоставил на министър-председателя. „Ако Танов се беше явил днес имах няколко въпроса", заяви Кирил Добрев. Депутатът от левицата щял да питат Танов как върви реформата в митниците; защо се заменят едни прякори с други прякори; защо са съкратени митници, в които има висока събираемост; защо в кадровата реформа се освобождават хора, които имат 10 - 15 години стаж;  Кирил Добрев се позова на наредба, която позволява на Митниците и на МВР да правят съвместни екипи и да проверяват 15 километровата зона. Депутатът поиска да знае колко подобни проверки са направили МВР и Митниците заедно; колко съвместни проверки имат партньорските служби в Гърция и България или Румъния и България по повод спирането на контрабандата; колко са съвместните акции с ОЛАФ. „Ще ви кажа - нито една", изтъкна Добрев.

Депутатите от левицата напомниха, че като мярка срещу контрабандата на цигари да се намали акцизът на 64 евро на 1000 къса. „Не е възможно „Булгартабак" да прави контрабанда в България - да произвежда и да пуска на пазара цигари без бандерол, без да са обложени с акциз", коментира Корнелия Нинова. По думите й проблемът да има на пазара български цигари без акциз е в Митниците и МВР. „Булгартабак прави легален износ за Балканските страни. Физически, всички камиони се придружават от представители на МВР, Митници и НАП до границата. Напускат границата. Ако някъде се връщат обратно, това е отговорност на граничния контрол и на Митницит", че го допускат да се случва. За това Булгартабак не може да бъде държан отговорен. Другият вариант е Булгартабак да си спре износа, което не е логично за една стопанска единица сама да си причини финансови загуби затова, че митници и МВР не се справят с проблема", обясни Нинова.