Жители на Хитрино към БСП: Върнете държавата на мястото й

Дек 03, 2018 ШУМЕН Новини Избори 0 1587

С „Визия за България“ БСП иска коренно да промени ситуацията у нас и да върне държавата на хората

„За да си купим лекарства тук, в Хитрино, трябва да платим в пъти повече, отколкото в Шумен. Живеем в една държава, една област, а цените са коренно различни. Нужно е държавата да се намеси в това, върнете държавата на мястото й, защото с 250-300 лв. пенсии трябва да си купим лекарства, да платим сметки и да живеем цял месец. Това е абсурдно“, заявиха жители на общ. Хитрино по време на срещата с народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова и Иван Ченчев. Те добавиха, че подкрепят предложенията на левицата във „Визия за България“, свързани с образованието. Според жителите на Хитрино, те ще помогнат за това децата да излизат от училище грамотни, а не просто с диплома. Хората споделиха, че децата от селата трябва да пътуват в студ и пек до училище в по-големите населени места и губят часовете за учене в пътуване. „Направете така, че учителите да идват при децата“, призоваха те.

Народният представител проф. Анелия Клисарова обясни, че на базата на предложенията във „Визия за България“ е направен и алтернативният бюджет на БСП. „В него заложихме 10 млрд. лв. повече приходи и то не от вдигане на данъците на хората, а от подоходното облагане и разбиването на сивата икономика. Така ще започнем и първата стъпка към решаването на демографската катастрофа“, коментира тя. Клисарова добави, че част от мерките е намаляването на данъка на работещите семейства, с 50 лв. за всяко дете, еднократна помощ от 6400 лв. за раждане на второ и трето дете, отново за работещи родители, както и повишаването на майчинството за втората година. „Всичко това обаче не може да се случи без работеща икономика. Малкият и среден бизнес се притискат постоянно от държавата, големите чуждестранни инвеститори бягат от България, заради голямата корупция, многото административни и документални пречки. Визията посочва как това ще се промени, за да имат хората работа и добри доходи“, категорична бе Анелия Клисарова. Тя заяви, че без добро образование и достъпно и качествено здравеопазване, предложенията няма да има с кого да се осъществят. “Имаме нужда от образовани и здрави млади хора, които да работят за развитието на България, а и за собственото си развитие. Младите българи, обаче, стават все по-необразовани и системата е виновна за това. Затова ние предлагаме един учебник по предмет за всички училища в България, еднакви условия във всяко училище и спиране на закриването на школата в малките населени места“, каза още Анелия Клисарова.

Народният представител Иван Ченчев представи законопроектите на БСП за подобряване на живота на хората, които са отхвърлени от ГЕРБ. "В държавата  пари има, въпросът е да има далновидна държавна политика. 800 мл. лв. щеше да струва увеличението на всички пенсии. Правителството каза, че пари няма, но в същото време даде 2 млрд. лв. за саниране. Хвалят се, че има излишък, но не искат да намалят ДДС на лекарствата, хляба и другите храни. Не го правят, защото от тези мерки, които са добри за хората, нищо няма да се върне при управляващите“, каза още Ченчев. Той добави, че с „Визия за България“ БСП иска коренно да промени ситуацията у нас и да върне държавата на хората, защото сега тя отсъства. „Даването на концесия на летище „София“ също е пример за липсата на държава. Не е нормално да се даде печелившо предприятие и част от националната  сигурност на страната ни на чужда компания“, категоричен бе Иван Ченчев.