Ивайло Калфин: Предложенията за разширяване на бюджета на ЕП са съобразени с икономическата ситуация в ЕС

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин подкрепи предложенията за разширяването на бюджета на Европейския парламент за финансовите години 2010 и 2011 г

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Ивайло Калфин подкрепи предложенията за разширяването на бюджета на Европейския парламент за финансовите години 2010 и 2011 г. Предложените изменения са свързани с увеличаването на обема на работа на европейските законодатели след влизането в сила на Договора от Лисабон, както и включването на нови 18 евродепутати в състава на ЕП.

"Факт е, че с новия Договор за Европейския съюз най-много промени и нови задължения се възлагат именно на нашата институция. Тук се чуват гласовете на 500 милиона граждани в цялото им многообразие. Наше задължение е в духа на традициите на европейската демокрация да работим за издигане на авторитета и ефективността на парламента. До голяма степен този подход личи при определянето на бюджета", заяви по време на дебата българският евродепутат, който е и заместник-председател на комисията по бюджети на ЕП.

Ивайло Калфин припомни, че основния въпрос, обект на дискусии около разширяването на бюджета на ЕП е "доколко Европейският парламент отчита трудната икономическа ситуация в Европа и показва лидерство в ограничаване на разходите и повишаване на тяхната ефективност".

"Парламентарните решения, които обсъждаме днес са съобразени с икономическата ситуация. С минимално увеличаване на разходите от 5.5% ние даваме възможност за разширяване на състава на ЕП с нови 18 члена, изискваме от администрацията да осигури експертната подкрепа за значително увеличените области, в които решенията на ЕП са решаващи. Даваме възможност на членовете на парламента да имат повече контакти с избирателите си, да осигуряват експертна подготовка в повече области и да изпълняват новите задължения, които им бяха възложени с Договора от Лисабон", подчерта Ивайло Калфин.

Според българският евродепутат Европарламента дава пример за икономичност, тъй като  всички нови функции предвидени в работата на ЕП "надвишават само с 0.28% постигнатото преди много години споразумение разходите на ЕП да не надвишават 20% от разходите за администрация от европейския бюджет". Това налага от само себе си бъдещо предоговаряне на междуинституционалното споразумение, което да "отрази значително променените функции на институциите и особено увеличаването на ролята и съответно на очакванията към ЕП".

"Колеги, все още съществуват резерви. В бъдеще трябва да увеличим усилията си за повишаване на ефективността на работата на парламента като залагаме не на сградите, а на новите технологии, като дадем пример за институционални екологични стандарти, като анализираме внимателно ефекта от всеки разход и не позволим обичайното за всяка бюрокрация автоматично разрастване на бюджета. Не трябва да забравяме, че с всяко свое действие ние носим отговорност към нашите избиратели, които днес живеят трудно", заяви в заключение Ивайло Калфин.