Животновъди от Болярово към БСП: Спрете агонията и тормоза

Nov 21, 2018 ЯМБОЛ Новини Избори 0 1851

БСП пое ангажимент, ако до 15.12.2018 г. не бъде вдигната карантината, да търси отговорност от БАБХ

„Спрете агонията и тормоза“. Този призив отправиха животновъди от Болярово по време на среща на депутати от ПГ на „БСП за България“ с представители на земеделието и бизнеса. Тя обясниха, че от 18.07.2018г. животните са затворени на оборно гледане, но нямат умрели животни. По думите им не са дошли да вземат втори път проби, но има денонощна охрана. ”Обезщетенията не ни помагат. След като избиха животните ни, сега може да загубим пасищата си, взимат нови проби от животните ни, без да е уведомена местната администрация. Някои от нас може да загубят и субсидиите си“, обясниха те. По думите им общината не получава и нищо от разпределените от МС средства, най-вероятно поради това, че кметът е от БСП, а не от ГЕРБ. По време на срещата беше поставен и въпросът за липсата на инвестиции за ВИК сектора в малките населени места, както и за други инфраструктурни проекти.  Като друг основен проблем те посочиха сериозната демографска криза. Хората попитаха за съдбата на програмата Странджа-Сакар и дали тя ще бъде изпълнена.

Депутатът проф. Светла  Бъчварова заяви, че за чумата по овцете е поставила множество въпроси, но до момента няма определен щам и източник на чумата. „Чума нямаше. Искаха да покажат пред ЕК колко добре реагират, но нямат план за действие и само избиха животните на хората, както действат в цялата страна“, обясни тя и подчерта, че е важен въпросът- защо частна фирма извършва дезинфекцията. „Ако до средата на декември не се вдигне карантинният период, трябва да се търси отговорност от БАБХ", каза Бъчварова.  Тя подчерта, че в България са регистрирани случаи на птичи грип, чума по овцете, чума по свинете  и няма никакъв контрол от страна на БАБХ и  превенция, а само поголовно избиване на животните на хората. „Без протекционизъм, без контрол какво се предлага на пазара и дали отговаря на стандартите, без финансова подкрепа от страна на държавата, няма да можем да изплуваме“, категорична бе проф. Бъчварова. По думите й на българските производители трябва да се осигури и достъп до пазар, защото иначе те нямат шанс и страната ни  ще продължи да се залива от най-ниско качество стоки от Европа.

Народният представител от ПГ на левицата Радослав Стойчев заяви, че целта на „Визия за България“ е да реши натрупаните проблеми в последните 30 години у нас. „Проектът не е партийна програма, а база, на която, в разговор с гражданите, да се създаде управленска програма, която да предлага решения на реалните проблеми на хората“, обясни Стойчев и поясни, че само така държавата може да се върне в ръцете на българските граждани.

Депутатът Даниел Йорданов заяви, че Визията на БСП залага нов начин на разпределение на обществения ресурс, така че да стига до всеки български гражданин. Той обясни, че с постановления на МС и лични решения на Борисов се разпределят средства към общините, където сметне за добре и където има ръководни представители на ГЕРБ. „Залагаме на концентрация на внимание върху малки и средни производители. Държавата трябва да е активен участник в разпределянето на ресурсите, така че те да стигат до животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство“, заяви той. По думите му те носят добавена стойност и заетост.

В дискусията взе участие и кметът на общината Христо Христов.