Правителството подклажда взаимната омраза и насажда страх в обществото

Правителството подвежда обществото, че намаленото финансиране на висшето образование води до подпомагане на други социални дейности

Правителството подвежда обществото, че намаленото финансиране на висшето образование води до подпомагане на други социални дейности. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Той обясни, че средствата за здравеопазване и за програмите по заетостта например освен че са драстично намалени, не се превеждат своевременно. Нещо повече - правителството ускорено харчи от държавния резерв и въпреки това не може да осигури задоволително финансиране на основни социални дейности и разплащане с фирмите.

Според Стоилов управляващите се опитват да противопоставят различни социални групи -  преподаватели и студенти срещу пенсионери, пациенти срещу лекари, хората от големите общини срещу тези от малките. „Правителството подклажда взаимната омраза, насажда страх и постоянно се оправдава с наследството на миналото управление", заяви депутатът от левицата. По думите му целта е разгаряната неприязън между различни групи в обществото да бъде по-силна от противопоставянето срещу антисоциално управление на правителството.

Янаки Стоилов изтъкан, че драстичните съкращения на средствата за образование и наука застрашават дейността на държавните висши училища и на БАН. По думите му намаляването на държавната субсидия за висше образование вероятно ще послужи за повишаване на студентските такси за следващата академична година. Едновременно с това отслабването на БАН ще изостри апетитите към имотите на Академията, които са на стойност над 3 млрд. „Не бива да поставяме знак на равенство между необходимото намаляване на административните разходи и разходите, които осигуряват осъществяването на самите дейности, в случая на обучението и научните изследвания", коментира депутатът от левицата. Според него управляващите нямат стратегия за развитие на икономика на знанието, което е приоритет за Европа 2020.

Коалиция за България настоява правителството да осигури финансова устойчивост на висшето образование и науката. „Заставаме срещу управленската посредственост и агресивен стил на поведение, които унижават нацията. Призоваваме Ви да не се отнасяте с примитивно високомерие към всичко, което не се покрива с Вашата представа за властта", заяви от парламентарната трибуна Янаки Стоилов.