Министрите да плащат от джоба си обезщетенията за незаконни уволнения, предлагат депутатите от левицата

Коалиция за България внася промяна в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда като мярка срещу незаконните уволнения

Коалиция за България внася промяна в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда като мярка срещу незаконните уволнения. Това обяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова в парламента. Манолова обясни, че промяната предвижда органът по назначаването - обикновено министър или шеф на агенция -  който извършва признато за незаконно от съда уволнение, да участва в изплащането на обезщетенията. Сумата, която той ще заплати, ще зависи от размера на възнаграждението, което получава. „Въвежда се регресна отговорност за лицата, извършващи незаконни уволнения", обясни на юридически език Манолова. По думите й това е справедлив начин, който ще пощади джоба на данъкоплатците. „Ще натовари финансово тези, които си позволяват в условията на криза да извършват незаконни уволнения и да товарят бюджета", заяви депутатът.

От левицата предлагат законодателната промяна, след като управляващите обявиха, че една от основните им антикризисни мерки е съкращаване на разходите. „Това означава съкращаване на хора, освобождаване на държавни служители и на работници в публичния сектор", обясни Манолова. По думите й ГЕРБ прави тези уволнения основно по политически причини, без да държи сметка за професионалните качества на служителите и тези случаи отиват в съда. Съдът се произнася със становище за незаконност на тези уволнения, което в последствие товари бюджета със стотици хиляди левове за обезщетение. „Цената на едно незаконно уволнение е минимум 5000лв.", изтъкна Манолова.

Депутатите от Коалиция за България имат намерение да питат колко са незаконните уволнения в министерствата и какво струва това на данъкоплатците. „Ще има нова вълна от задължения за такива обезщетения. Това ще се превърне в прокризисна мярка, защото ще натовари допълнително бюджета", предупреди Мая Манолова. По думите й е нормално да се прави оптимизация в публичния сектор, но това трябва да е в рамките на закона.

Емилия Масларова заяви, че Коалиция за България внася и законопроект за промяна в Кодекса на труда. Той предвижда родителите  да могат да ползват правото на намалено работно време през първия месец от даването на детето си на детска ясла. Причината е, че децата трудно се адаптират към новата среда и родителите отделят по няколко часа, за да помогнат на детето си да свикне с новото място. „Това е стимул младите хора да не си губят работните места", обясни Масларова.