Ломчани заявиха подкрепа за „Визия за България“. Искат Визия за Северозападна България

​ Общините да се финансират не по партийна принадлежност, а според нуждите на хората

„Подкрепяме „Визия за България“. Изоставащите региони, като Лом, имат нужда от спешна помощ“. Това споделиха гражданите на Лом по време на среща с депутати от ПГ на „БСП за България“. Те подчертаха, че доходите в региона са най-ниски не само в България, но и в Европа. По думите им безработицата в областта също е една от най-високите в страната, като тя засяга основно младите хора. Не на последно място, те посочиха и ширещата се битова престъпност, заради която хората в региона не могат да живеят спокойно. „Всичко това, както изоставащата икономика и липсата на работни места, доведоха до обезлюдяване на региона. Имаме нужда и от Визия за Северозападна България, за да спасим района“, призоваха ломчани. Те поискаха общините да не се финансират на база на партийната принадлежност на кмета, а на база на нуждите на живеещите във всяка от тях. 

„Положението в държавата до такава степен е влошено, че трябва всички заедно да помислим- каква България искаме и да проведем сериозен разговор. Това е  целта на „Визия за България“, заяви депутатът от ПГ на левицата Таско Ерменков. По думите му животът на хората не зависи от фасадата, от витрината само, а от това -как държавата се грижи за своите граждани, с какви доходи живеят хората, имат ли сигурност, можем ли да задържим младите у нас. Той подчерта, че именно Северозападна България, като най-беден регион в Европа, е пример за случващото се у нас и разрухата, която цари. „Затова решихме да предложим теми за разговор и да намерим консенсусни решения, с които заедно да определим каква искаме да бъде страната ни“, каза още той. По думите му става въпрос не за програма за един мандат, а за дългосрочна визия, която, независимо кой е на власт, да се изпълнява.

„Сектор Сигурност има нужда от сериозни реформи. Това, че българите не се чувстват сигурни и спокойни, показва, че отдавна е дошло време за това“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев. По думите му самият факт, че в бюджета са предвидени повече средства за мигранти показва, че отваряме врата за тях. „Няма как да се съгласим на свободна миграция, който когато иска да дойде тук и да го осигуряваме, преди да сме осигурили собствените си граждани“, заяви социалистът. По думите му, по въпроса трябва да се поиска мнението и на българските граждани.

Водачът на листата на левицата в региона Атанас Костадинов заяви, че БСП е провела стотици срещи в цялата страна и те продължават. „Искаме мнението на всеки, който не е съгласен със сегашното положение- как да продължим оттук нататък“, заяви социалистът и подчерта, че има криза във функционирането на държавата, което позволява  и разрастването на паралелната държава. „Искаме да върнем държавата там, където й е мястото – основен гарант за живота на хората“, категоричен бе той. По думите му управляващите нямат желание да осъществят нужните промени, което е видно и от бюджета, който предлагат за следващата година..

В дискусията взеха участие областният председател на БСП-Монтана Пламен Младенов и председателя на Общинския съвет на партията Красимира Цветанова.