Мизия към БСП: Искаме достоен живот

14.11.2018 г.

„Искаме достоен живот“. Този призив отправиха към народните представители от ПГ на „БСП за България“ жителите на Мизия. Те изразиха убеденост в нуждата от държавна политика в подкрепа на работещите родители, като мярка за преодоляване на демографската криза. Гражданите посочиха и необходимостта от превенция на зачестилите случаи, в които деца раждат деца. Те заявиха, че икономиката в региона е силно зависима от земеделието и е необходима силна реформа в сектора. Според тях това е единственият път към съживяване на Северозападния регион. В тази връзка, те изразиха подкрепа към предлаганите от левицата мерки за справедливо разпределение на субсидиите между зърнопроизводители, зеленчукопроизводители и животновъди. Като основен проблем посочиха и липсата на достъпно здравеопазване и споделиха, че затова им се налага да пътуват до плевенската болница. 

Зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев обясни, че целият смисъл на „Визия за България“ е повече държава във всеки един от различните сектори на държавата, по различен начин. „Имаме нужда от повече държава в икономиката - в части от нея, като енергетиката, става въпрос за пряко участие при собствеността – ЕРП-тата и атомната централа да са държавни, а в други, като фармацефтиката, да се участва през по-силна регулация“, обясни социалистът. По думите му държавата трябва да влезе във функциите си и да гарантира сигурността на всички български граждани, защото в момента съдебната система и полицията не работят така, както гражданите искат. „Нуждаем се от повече държава и в областта на здравеопазването – парите не да следват пациента, а да отиват в общинските и държавните болници, а не в частните. Същото важи и за образованието – публичният ресурс да се насочва към държавните и общински училища, а не в частните“, категоричен бе Антон Кутев.. 

Народният представител от ПГ на „БСП в България“ Милко Недялков подчерта, че когато говорим, че държавата трябва да си е на мястото, това не значи правителството, не всяка отделна институция, а всички институции заедно, в  синхрон- така, че да постигнат това, което хората искат. „Трябва да работим за такова държавно устройство, в което интересите на хората и интересите на институциите да съвпадат“, каза още той. По думите му основен проблем на хората в малките населени места, като Мизия, е задоволяването на основните човешки потребности. „Визия за България“ се обръща към българите в цялата страна, а не само в големите населени места. Основен приоритет в нея ще бъдат и мерки за подпомагане на Северозападна България“, заяви Милко Недялков.  

Областния председател на БСП-Враца Ивайло Лилов подчерта, че социалистите от цялата област ще събират направените предложения, критики и мнения, за да допълнят Визията с мерки за региона на Северозападна България.