Коалиция за България иска изслушване на директора на Агенция "Митници" заради ръста на контрабандата

Депутатите от Коалиция за България настояват директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов да бъде изслушан спешно на заседание на вътрешната парламентарна комисия заради увеличения процент на контрабандата

Депутатите от Коалиция за България настояват директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов да бъде изслушан спешно на заседание на вътрешната парламентарна комисия заради увеличения процент на контрабандата. Това заяви в парламента народният представител от левицата Корнелия Нинова. Червените депутати са събрали 1/3 подписи от членовете на комисията, което е изискването според Правилника за дейността и организацията на Народното събрание. Искането за свикване на извънредно заседание на комисията е внесено в деловодството на парламента. 

Депутатите от левицата искат Танов да обясни на какво се дължи увеличаването на контрабандата и какви мерки ще предприеме Агенция „Митници", за да подобри събираемостта и за борба с това явление. От Коалиция за България са обезпокоени и от думите на Танов, че контрабандата ще расте. „Това е безотговорно и е бягство от задълженията на митниците да осигуряват приходите в бюджета", коментира Корнелия Нинова.

Нинова отбеляза, че размерът на контрабандата достига 50% при акцизните стоки. По думите й това заплашва изпълнението на бюджета, тъй като липсва събираемост на тези приходи. Тя уточни, че данните за ръста на контрабандата са от Асоциацията на търговците на тютюневи изделия. От левицата се позовават и на думите на Симеон Дянков, който преди няколко месеца каза, че целта му е да намали контрабандата от 40 на 20%. „Имаме признание от министъра на финансите, че е поне 40%", изтъкна Нинова. По думите й най-добрият показател за ръста на контрабандата е приходната част в бюджета - срива на събираемостта от акцизи и ДДС.