Вършец към БСП: Спрете демографската криза. Изчезваме

14.11.2018 г.

„Спрете демографската криза. Ако не го направим, нищо друго няма значение, изчезваме като нация“. С тези думи се обърнаха гражданите на Вършец към народните представители от ПГ на „БСП за България“. Те подчертаха, че град Вършец е бил с население от над 10 000 души, а сега е едва 5 600. Като свои основни проблеми гражданите поставиха ниските доходи, лошата пътна инфраструктура, липсата на достъп до здравеопазване и до лекарства, закриване на учебни заведения в общината. „Не може да се остави всичко да се решава от пазара. Държавата да се върне при народа си и да се погрижи за него“, заявиха хората. Те поискаха държавна помощ за малките производители и за закупуване на продукцията им. След редица срещи с граждани, Областният съвет на БСП връчи на народните представители съставената по време на разговорите с гражданите Визия за Монтана.

„Държавата е в криза, а народът е в безпътица. Във „Визия за България“ залагаме на  завръщане на държавата в своята основна роля в социално-икономическия живот на България“, заяви народният представител от левицата от региона  Атанас Костадинов. Той подчерта, че ако продължи моделът на управление на ГЕРБ, ще ни трябват 40 години, за да достигнем средното ниво на Европа към 2018г. Чуждестранните инвестиции са спаднали 4 пъти, но и български фирми не искат да инвестират тук и търсят нормална среда навън.  Костадинов коментира, че всяка държава има 5-7 конкретни предимства, които я правят уникална и тя трябва да развива приоритетно, за да се постигне догонващ растеж. „За България не бяха намерени към момента. Сега ние предлагаме“, заяви той и поясни, че става въпрос за зелена икономика, транспорт, енергетика, земеделие и туризъм. Костадинов обясни, че когато се определят и фиксират държавните приоритети, който и да дойде на власт, ще трябва да ги развива. По думите му това важи в още по голяма степен за регионите. Той подчерта, че във Визията е заложена помощ за изоставащите региони и намаляване на диспропорциите между отделните региони.

Депутатът д-р Илиян Тимчев подчерта, че все повече частни болници  се разкриват в близост до общинските и областните болници и ги обезкървяват. Като пример той посочи, че частната болницата в Монтана се е появила като специализирана болница за неврологични заболявания, по които България е на първо място и това й осигурява повече средства отколкото на общинската болница в Берковица. По думите му с годините тя е започнала да прибавя отделения за скъпоструващо лечение, които да й гарантират най-много ресурс от касата, както и кадри от общинските и областните болници. Социалистът подчерта, че не случайно болниците във Видин, Враца, Ловеч и други болници са в много тежно финансово състояние. Тимчев коментира, че като основни мерки за справяне с проблемите в здравеопазването БСП предлага: общинските и държавни болници да не са търговски дружества; създаване на здравна карта на регионален принцип, да се намали данъчната ставка на лекарствата на 9%, електронен регистър на лекарствата, предлагани у нас и наличността им, както и мерки за запазване на младите медицински кадри.

Преди срещата за представянето на „Визия за България“, социалистите във Вършец, начело със своя председател Атанас Маджарски, откриха свой нов клуб на БСП.