Управляващите закъсняха с антикризисните мерки. Имат намерение да „изядат” фискалния резерв, трупан от предишното правителство

Май 11, 2010 Новини БСП 0 1558

  Дали правителството покровителства организираната контрабанда?- питат от БСП Поредният антикризисен план на правителството няма да даде цялостен ефект за стабилизиране на икономиката

 

Дали правителството покровителства организираната контрабанда?- питат от БСП

Поредният антикризисен план на правителството няма да даде цялостен ефект за стабилизиране на икономиката. Това са частични и закъснели мерки. Коментарът направи на пресконференция в Стара Загора председателят на НС на БСП Сергей Станишев. По думите му някои от предложеният на левицата са възприети от правителството, но едва сега. Според лидера на БСП отблокирането на част от резерва на Здравната каса е необходима стъпка, но не е достатъчно. Станишев изтъкна, че се увеличават средствата за социално подпомагане, а такова предложение Коалиция за България е внесла още при разглеждането на бюджета за тази година. „Стъпката не е достатъчно сериозна", коментира Станишев. По думите му допълнителното съкращаване на текущите разходи на местната власт поставя под въпрос цели политики на общините.  Според лидера на БСП е грешка, че новите мерки на правителството отново не са насочени към приходите. По думите му се режат само разходи, въпреки, че големият проблем на управляващите остава ниската събираемост. „Това е изцяло тяхна отговорност", коментира Станишев. Председателят на БСП изрази безпокойство от намерението на правителството фискалният резерв да бъде намален на 4,5 млрд.лв. „Това означава, че за една година управляващите ще „изядат" всичко, което предишното правителство е натрупало като резерв", коментира Станишев.

Лидерът на БСП каза още, че резултатите от приетия през октомври антикризисен план са крайно отрицателни. Сериозно безпокойство буди и ръста на контрабандата. Според социалистите тя е резултат от съкращаването на администрацията в митниците и увеличаването на акцизите. Корнелия Нинова изтъкна, че контрабандата на цигари е достигнала 50%.  Тя напомни, че правителството увеличи акциза на цигарите с два мотива - увеличаване на приходите и грижа за здравето на нацията. „Нито едно от тези две неща обаче не се случва", категорична беше Нинова. По думите й на практика контрабандата се увеличава, а хората пушат цигари с неясен произход. „Това от глупост ли се прави или е съзнателна политика", попитаха социалистите. Нинова изтъкна, че правителството се бори с разпространителите на дребно, а не срещу контрабандните канали. Тя изрази съмнение, че няма политическа воля това да се случи. „Смятаме, че те покровителстват организираната контрабанда", коментира Нинова. От БСП заявиха, че при актуализацията на бюджета за тази година левицата ще настоява за връщане на акциза на цигарите до 64 евро на 1000 къса. „Намаляването на акциза ще окуражи легалните производители и легалния внос", обясни Нинова.

Социалистите изразиха тревогата си и за състоянието на енергийния сектор и за заявеното днес от министър Трайков намерение за приватизация. „БСП категорично ще се противопостави на тези действия, защото разпродаването по време на криза ще бъде на безценица и ще доведе до съкращаване на работни места", заяви Сергей Станишев.

Членът на ИБ на НС на БСП Ваня Добрева изрази безпокойството на левицата от случващото се в образованието и науката. По думите й с намаляването на средствата за БАН на практика се поставя под въпрос съществуването на Академията. С орязването с 25% на средствата за държавните висши училища правителството не се съобразява и с приоритетите на ЕС за интелигентен растеж. „Ударът към БАН се разпространява и към СУ", предупреди Добрева. Тя поиска да знае чии интереси обслужва правителството и кой има интерес държавното образование да бъде сринато. „Предупредихме, че се извършва посегателство, което ще доведе до ликвидиране на духовността в страната", каза още Добрева. Тя предупреди, че действията на управляващите и лично на Бойко Борисов ще имат непоправими последствия за науката в България - образованието ще стане само услуга, а населението на страната ще се превърне в обслужващ персонал.

На пресконференцията от БСП-Стара Загора обявиха, че ще поискат оставката на председателя на Общинския съвет в града Тенчо Руканов. Ще настояват и за едногодишен мораториум върху дейността на военния полигон „Змейово", който няколко години подред е нарицателно име за старозагорци.