Нинова обсъди с извънреден и пълномощен посланик на Китай възможностите за подобряване на сътрудничеството между двете страни

Nov 01, 2018 Новини БСП 0 816

01.11.2018 г.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе работна среща с Н.Пр. Джан Хайджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република. Акцент в дискусията бяха отношенията ЕС – Китай, инициативите „16+1” и „Един пояс, един път”, като двамата обсъдиха възможностите за подобряване и задълбочаване на сътрудничеството между България и Китай в икономически план, в рамките на селскостопанските, инфраструктурните, транспортните и енергийни проекти. Дискутирани бяха и начини за обмен в сферата на научните и технологични изследвания и редица опции за проекти в сферата на образованието.

Нинова запозна посланика на Китай с проекта „Визия за България”, като отбеляза, че документът е надпартиен и има за цел да бъде алтернатива на модела, създаден в годините на прехода и да постигне обединение за дългосрочното развитие на България.

Председателят на БСП представи основните приоритети в сферата на здравеопазването, образованието, икономическия растеж, модерното държавно управление, базирано на дигитализация, прогресивна зелена икономика, производство и задаване на благоприятна бизнес среда. Тя изтъкна още необходимостта България да развива секторите на енергетика, туризъм и земеделие.

Лидерът на социалистите обсъди с Н.Пр. Джан Хайджоу предстоящата визита на делегация на БСП в Китай.

Н.Пр. Джан Хайджоу бе придружен от г-н Джао Сюелин, първи секретар по политически въпроси, а от страна на БСП участие взе още и Деница Златева, зам.-председател на НС на БСП.