Жителите на Котел, Чирпан и Раднево дадоха своите предложения по „Визия за България“ и подкрепиха предложенията на левицата

Окт 26, 2018 Новини Избори 0 1494

26.10.2018 г.

На среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ в Котел, жителите на общината  поискаха повече държава и законност в малките общини, както и местните данъци в малките населени места да не бъдат толкова високи. Жителите на общината предложиха данъкът за старите автомобили също да зависи от населеното място и възможностите на хората.  Те одобриха идеята на БСП, заложена във „Визия за България“, за намаляване на ДДС на хранителните продукти и детските стоки. „Концесиите на обекти, част от националната сигурност и природните богатства, трябва да бъдат спрени, да се спре и  безконтролното изнасяне на природни ресурси", поискаха младите, присъстващи на срещата. Те предложиха във Визията да бъде добавено, че дървесината също не трябва да се изнася от страната и изсичането на дърветата в планинските райони да се контролира по-строго. Народният представител Денчо Бояджиев представи проекта „Визия за България“ и целите му пред жителите на общината. Той обясни, че решаването на демографския проблем на страната трябва да бъде изключително бързо. Народният представител д-р Илиян Тимчев каза, че с Визията се иска държавата да има отговорност към общинското здравеопазване и да се премахне търговският статут на болничните заведения. „По този начин ще бъде върнато призванието на лекарите да лекуват. В центъра на Визията е пациентът и всичко трябва да се върти около него и лекаря“, заяви Илиян Тимчев.

Десетки предложения за допълване на „Визия за България“ дадоха жителите на община Чирпан на срещата с народните представители Весела Лечева и Иван Ибришимов. Те заявиха, че Визията е изключително полезна и важна, защото е нужна промяна на модела на управление. Хората казаха, че когато и да се промени моделът на прехода и управлението на страната, винаги ще е късно, защото така повече не може. „Вижда се, че управляващите постоянно предлагат едно и също, без да има развитие за малките населени места“, коментираха жителите на Чирпан. Лекарите, присъстващи на срещата, обясниха, че нито едно тяхно предложение, дадено на министерството за реформа в здравеопазването, не е взето в предвид . „Това,  което предлага министерството, е неработещо, тяхната „реформа“ е просто сбор от идеи, без контрол и ефективност“, категорични бяха те. „Ние винаги сме били загрижени за България. Затова бяхме длъжни да излезем с тази Визия, защото държавата се управлява, през последните 10 години, на парче – без мисъл и без цел.“ Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева. Тя добави, че корупцията в България изяжда доходите на хората.  

Въпроси, свързани преди всичко с енергетиката, зададоха жителите на Раднево на срещата с народните представители Таско Ерменков и Румен Георгиев. Те подкрепиха и  предложенията на БСП във „Визия за България“, свързани със сектора и дадоха своите идеи за допълването им. Жителите на Раднево изразиха своите притеснения за това, че има идеи централите, работещи с въглища, да бъдат закрити. „Няма да закриваме централите, защото са необходими за икономиката на България, но е необходимо те да бъдат модернизирани и развити, за да бъдат по-ефективни и екологични“, каза Таско Ерменков. Той обясни, че  Американските централи трябва отново да станат български и държавата да участва в управлението им. Народният представител Румен Георгиев обясни, че Визията предлага повече политики за малките населени места, за да спрат те да се обезлюдяват и младите хора да се завръщат в тях. Той добави, че е нужна и справедливост в раздаването на субсидиите в земеделието и  изравняването им с останалите в ЕС.