Крум Зарков към ГЕРБ: Времето за хитрини отмина

24.10.2018 г.

 „Времето за хитрини отмина. Това е 10-тото вето на президент по време на работата на 44-тото Народно събрание”, Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите за ветото на президента върху Закона за държавната собственост. Социалистът допълбни, че се очертават определени белези, които будят съмнение в целите на законопроекта. По думите му в Закона за държавната собственост има седем такива белега. „Законопроектът е внесен от депутати, въпреки  че е  ясно, че и инициативата, и работата по него са на Министерството на икономиката – вносителят се крие зад депутатите. Защо?“ попита Зарков.  На второ място той посочи, че законопроектът е подкрепян от цялото мнозинство, но е внесен от малкия коалиционен партньор. Той коментира, че оценката на въздействието е изцяло формална. „Всички текстове в законопроекта са преработени и пренаписани между първо и второ четене, като не е имало срокове за внасяне и обсъждане на предложенията между тях“, обясни той. На следващо място, зам.-председателят на  ПГ на левицата посочи, че в преходните и заключителни разпоредби се появява текст, който прави изменение в друг закон, който не е обсъждан изобщо на първо четене. „Зад законопроекта стои конкретен казус – проблеми на индустриална зона Бургас, а тази практика е по дефиниция порочна“, каза още той. По думите му това, което е добре за Бургас, може да доведе до  продължаващо разпарчетосване на българската икономика. Зарков подчерта, че законопроектът се опитва открито да заобиколи друг закон – Закона за приватизационен и следприватизационен контрол. „Това създава съмнение относно реалните му цели. В българското законодателство почти не остана текст, срещу който да няма текст, равен по сила и обратен по значение“, заяви той.  

Крум Зарков бе категоричен, че е трябвало да има законодателен дебат. „На вашия закон за скрита приватизация, ние щяхме да отговорим с нашите закони за забрана на концесиите на дружества от забранителния списък, за Летище „София“, за законопроекта, който ще внесем, за нов начин на управление на държавните предприятия“, обясни той. Управляващите са предпочели да използват пътя на хитрините, на процедурните хватки, защото усещат, че не могат да спечелят политически дебат. „За 10-ти път ви се показва и трябва да разберете, че времето за хитрините отмина. Пред 2 години, българският народ избра президент, който доказа, че държи на правилата, на Конституцията, на законността и на честността на законодателния процес. Ние подкрепяме тези цели и затова ще подкрепим и това вето“, заключи Крум Зарков.  

Пенчо Милков: Управляващите целят безплатна и скрита приватизация

„Това е малък законопроект, с който се отваря голяма врата -  безплатна и скрита приватизация“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков. По думите му  голямата промяна се състои в това, че до този момент, в законодателството съществува не само забрана за приватизация на търговски дружества от забранителния списък, но и за апортиране на техни имоти в други дружества – да губят собствени имоти, чрез апорт в други дружества, които вече са извън този забранителен списък.

Пенчо Милков предупреди, че с този закон е на път да се заобиколи процесът на приватизация, който за дружествата от забранителния списък е невъзможен. Според него идеята на управляващите явно е: Като не можем да ги лапнем цели, ще изядем най-вкусните части. Той подчерта, че  действащото право изисква решение на НС за приватизация на обособени части  от предприятия в забранителния списък. „Някой е измислил, че отделни имоти може да не представляват обособени части по закона за приватизацията.  Какво обаче би представлявало дружество, само носещо името Летище „София“, без недвижим имот- писти за излитане, кацане, регулиране и сгради?“, попита Пенчо Милков

Филип Попов:  Управляващите целят скрита приватизация на държавни дружества

"С промяната в Закона за Държавната собственост управляващите искат да премахнат текстове, които гласят, че не могат да се апортират активи на дружества, включени в т.нар. забранителен списък". Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов от парламентарната трибуна. Той добави, че нематериалните активи на едно дружество, включено в този списък, след промяната, ще могат да се местят в друго. "След като тези активи отиват в новото дружество, вече могат да се приватизират.  Ако не целите скрита приватизация, защо предлагате отмяната на тези текстове", попита Попов. Той заяви, че управляващите целят точно такава скрита приватизация, иначе нямаше да предлагат тези промени.