Управляващите са неспособни да се справят с кризата

Правителството очевидно не желае да внесе цялостен план за преодоляване на кризата - не отделни мерки, а план, който да очертае цялостната политика на управляващите

Правителството очевидно не желае да внесе цялостен план за преодоляване на кризата - не отделни мерки, а план, който да очертае цялостната политика на управляващите. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. По думите му ГЕРБ се превръщат в „правителство на кризата", вместо да бъдат „правителство на гражданите на европейска България". „Управляващите трябва да изяснят къде искат да видят страната, каква е тяхната цел и тогава да готвят антикризисен план и да се види какво да стимулираме", обясни на мнозинството Драгомир Стойнев. Според него е съвсем нормално да се иска отчет за антикризисните мерки, които правителството обяви още през октомври месец. За съжаление обаче отчет за изпълнението на антикризисната програма от страна на управляващите липсва. „Аз съм сигурен, че в тази зала никой не може да каже една антикрисна мярка от този план", обърна се към мнозинството Стойнев. Георги Пирински заяви, че е крайно време управляващите да разберат, че трябва да действат, а не постоянно да търсят оправдание с предишното управление.

„Имаме усещането, че сме в някакъв любопитен експеримент", коментира Ангел Найденов по повод антикризисните мерки на правителството. Според депутата от левицата обществото е превърнато във „фокус група, върху която се тестват всякакви идеи". Найденов беше категоричен, че управляващите са доказали, че са неспособни да се справят с кризата. Вече втори месец те обсъждат антикризисни мерки, докато ситуацията в страната се влошава. Задълженията на държавата към фирмите надхвърля един милиард лева. Безработицата расте.  Орязват се социални права на гражданите.  Притокът на чуждестранни инвестиции бележи драматичен спад.

Според Пламен Орешарски правителството се е отказало от ефективни антикризисни мерки. Като пряк резултат от фискалните рестрикции на правителството депутатът посочи рязкото намаляване на събираемостт на данъците. Така според Орешарски се е стигнало до един „фискален мултипликатор" и сериозни притеснения за приключване на финансовата година. „Бюджетът е неадекватен на икономическите условия", категоричен беше депутатът от Коалиция за България. Той изтъкна, че за първи път е приет бюджет без никакви буфери, в резултат на което още през февруари е започнало обсъждане на буфери. Според Орешарски правителството е внесло несигурност в цялата икономическа среда - враждебно отношение към икономическите субекти, стопиране на реформи, сътресение в ключови звена в администрацията като например НАП и митниците. „В последните седмици се търсят индикатори, за да се представи по-добра среда", каза Орешарски. По думите му са на лице резултати от един цялостен стил на управление и за това не става въпрос за отделни мерки, а за преосмисляне на цялостната политика.

Мая Манолова настоя по време на дебатите за антикризисните мерки на правителството да присъстват министрите на финансите, социалната политика и здравеопазването. Те обаче така и не се появиха в залата.