Сергей Станишев: „Набуко” е алтернативен маршрут за диверсификация на доставките на природен газ за европейските потребители

След газовата криза се разкриват нови допълнителни възможности за реализирането на проекта „Набуко” като алтернативен маршрут за диверсификация на доставките на природен газ за Европейския съюз

След газовата криза се разкриват нови допълнителни възможности за реализирането на проекта „Набуко” като алтернативен маршрут за диверсификация на доставките на природен газ за Европейския съюз. Това каза премиерът Сергей Станишев при официалното откриване на срещата на високо равнище в Будапеща.

 

  Пред участниците във форума министър-председателят Сергей Станишев отбеляза, че газопроводът „Набуко”, в който България е ключов участник, трябва да се реализира колкото може по-скоро. Той изтъкна огромното значение, което придоби проектът „Набуко” след газовия спор между Русия и Украйна и безпрецедентното прекъсване на доставките на синьо гориво, тъй като ще улесни достъпа на страните от региона и ЕС до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток. Премиерът още веднъж подчерта заинтересоваността ни от проекта подчертавайки, че България е била изключително активна още от самото начало на проекта. Той заяви, че страната ни ще продължи да допринася за гарантиране на енергийната сигурност на Общността и развитието на енергийната политика на Европа. Министър-председателят изтъкна и приноса на България за по-тясното сближаване на държавите от Съюза със страните от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия, в подкрепа на провежданата от ЕС политика на добросъседство.

През следващите месеци предстои конкретна работа и страните, които участват по „Набуко” се ангажираха до лятото да се прецизира междуправителственото споразумение за реализацията на проекта, защото без него трудно можем да очакваме успех, каза премиерът Станишев пред българските медии, отразяващи визитата в Будапеща. Министър-председателят припомни, че съвсем скоро са започнали конкретните разговори по междуправителственото споразумение и България има много конструктивна и активна позиция, която се оценява от ЕК и всички страни-участнички по проекта. Според него другият важен момент е ангажиментът на чешкото председателство на ЕС, на ЕК и на финансовите институции на общноста – ЕБВР и ЕИБ, за финансова подкрепа на газопровода, тъй като всеки търговски проект има своите рискове, които трябва да бъдат покрити. Турция също подкрепя проекта и това е много важно, защото тя е ключова страна между потенциалните държави производители на синьо гориво и потребителите от ЕС. Преговорите по транзита продължават и е важно да приключат успешно, каза премиерът.

Министър-председателят Сергей Станишев съобщи, че развитието на проекта „Набуко” ще бъде една от водещите теми в пролетния Европейски съвет през март т.г.

В срещата в Будапеща участват правителствени и държавни ръководители на страните производители, потребители и транзитьори на природен газ. За форума в унгарската столица са президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Чехия Мирек Тополанек, чиято страна е ротационен председател на ЕС, еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, австрийският икономически министър Райнхард Митерленер, румънският министър на икономиката Адриян Видяну, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер, египетският министър на петрола Амин Самех Фахми, грузинският вицепремиер и министър на финансите Ника Гилаури, заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Брайза, високопоставени представители на Ирак, Туркменистан и др. В Будапеща са и президентите на Европейската банка за възстановяване и развитие Томас Мироу и на Европейската инвестиционна банка Филип Мейстад.

Двудневното работно посещение на премиера Сергей Станишев в Будапеща ще завърши със среща с президента на Унгария Ласло Шойом.