Софиянци за „Визия за България“: Нужно е национално единение по важните за България проблеми

Окт 18, 2018 Новини Избори 0 1626

18.10.2018 г.

„Демографската катастрофа, икономиката, здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите са сред основните приоритети във „Визия за България“, това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски. Колегата му Христо Проданов допълни, че стремежът е да се създаде визия за развитието на България през следващите няколко десетилетия. Това стана на среща с гражданите от столичния район „Слатина“. По същото време в София се проведоха още две представяния на „Визия за България“ - в районите „Подуяне“ и „Красна поляна“.

"Нужно е национално единение по важните за България проблеми. Проектът „Визия за България“ трябва постоянно да се развива." Това е мнението на хората от „Слатина“.

В „Подуяне“ народните представители от „БСП за България“ Димитър Данчев, Дора Янкова и Иван Иванов отговориха на множество въпроси, които бяха свързани с доходите, регионална политика, икономика и здравеопазване.

„Пенсионерите и социално слабите не са в дневния ред на десните. Когато на един богат човек поставиш социален проблем, той се гневи. Пенсиите не са в дневния ред на Борисов, нито в този на Горанов“, категорична бе Дора Янкова.

„С години бедността ще бъде един от основните проблеми. Усещането за несправедливост го има във всяко едно ваше изказване. За това, нека се разгневим! Да направим национална вълна „ГЕРБ да си отиде“, призова Янкова в “Подуяне“. Според нея регионалните различния в страната са контрастиращи и огромни. Ето защо, се предвиждат регионални програми, в които има данъчни облекчения за фирмите, които ще инвестират в изоставащите региони, като Северозапада, Североизтока и Странджа - Сакар.

„В доклада за националната сигурност за 2017 г. ГЕРБ признават, че държавата изчезва, губи се”, цитира Иван Иванов. „Няма как младите, които са заминали, да се върнат, няма как да задържим тези, които все още са тук, ако не създадем необходимите условия тези деца да намерят подходяща среда, за да могат да реализират своя живот“, убеден е Иванов.

В отговор на въпрос от граждани за недостига на лекари в страната, Иван Иванов обясни позицията на БСП: „Ако специализацията на млади лекари стане безплатна, тези хора ще се ангажират със съответното лечебно заведение и ще останат тук да работят“.

„Трябва да получим обществената подкрепа, за да спре здравеопазването да бъде стока“, заключи Иван Иванов.

„Във „Визия за България“ поставяме държавата като участник, като инвеститор в икономиката. Затова залагаме на управление на държавната собственост, което отговаря на съвременните стандарти. България иска да бъде член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която има много конкретни стандарти за управление на държавната собственост“, обясни Димитър Данчев.

"Демографската катастрофа да бъде основен акцент във "Визия за България", това поискаха жители на столичния район „Красна поляна“ по време на срещата с народните представители от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков и Стоян Мирчев. Хората предложиха още преизчислението на пенсиите и Законът за възрастните хора, които са част от „Визия за България“, да бъдат сред първите осъществени приоритети. "Патриотичното възпитание на младите българи, още от училище, както и ромската интеграция- чрез труд, работа и обучение, също трябва да станат част от "Визия за България", категорични бяха краснополянци.

Стоян Мирчев уточни, че както и на другите срещи в страната, така и тук, хората одобряват болниците да не бъдат търговски дружества.

Таско Ерменков обясни, че прогресивното подоходно облагане, семейното подоходно облагане, облекченията за младите семейства- с възможност за получаване на кредити, ако работят, да закупят жилища с по-ниски лихвени проценти, са само част от заложените идеи във "Визия за България“.