Коалиция за България е готова да внесе Закона за развитието на академичния състав в Конституционния съд, ако той остане в сегашния вид

Май 04, 2010 Новини БСП 0 1380

Коалиция за България има готовност да внесе Закона за развитието на академичния състав в Конституционния съд, ако мнозинството се придържа към сегашния му вариант

Коалиция за България има готовност да внесе Закона за развитието на академичния състав в Конституционния съд, ако мнозинството се придържа към сегашния му вариант. Това заяви народният представител от Коалиция за България Михаил Миков на срещата на депутати от левицата с представители на Сдружението на младите учени "Когито".  Според Миков близо 20 текста от закона противоречат на Конституцията и на европейски актове, по които България е страна.

Валентина Богданова беше категорична, че законът няма да сработи във вида, в който е приет. От Коалиция за България смятат, че текстовете не гарантират качеството на науката в страната и академичното развитие на младите хора. "Безобразие е контролните функции по този закон да се вменяват само на министъра на образованието", заяви Богданова. Тя обясни, че на практика министърът ще разполага с научната кариера на всеки един български учен.

Депутатите от Коалиция за България са скептични за шансовете законът да бъде преразгледан заради ветото на президента. "Нямам илюзии, че аргументите ще надделеят над парламентарния инат", коментира Андрей Пантев. По думите му това е закон на некадърници, мързеливци и комплексари. Пантев настоя, че в сфери като науката и образованието да се държи на традициите не означава ретроградност.

Членът на ИБ на НС на БСП Ваня Добрева изрази безпокойството на социалистите от намерението на управляващите да намалят заплатите в БАН - от вчера с още 10%. Според Янаки Стоилов е необходима обществена реакция срещу източването на БАН и науката.

На срещата младите учени настояха законът да предвижда ясни критерии за степените и званията, както и безпристрастно жури. Според тях тези две условия са задължителни, за да се гарантира качествена наука. Димитър Тонев обясни, че когато липсват ясни гаранции за качество, хората ще предпочетат да следват в чужбина. Едновременно с това се обезценява и трудът на учените. "Нужни са минимални европейски изисквания за степените и званията, гаранция, че всеки кадър ще струва нещо" коментира председателят на Сдружението Стилян Георгиев.

"Законът трябва да бъде преработен.  Не трябва да се пробутват частни и лобистки интереси, а да се мисли за цялата система", заяви Христо Лавчиев.  Младите учени изтъкнаха, че подобен закон е бил приет в Румъния, заради което по думите им съседката ни е станала за смях пред света. "Ние вървим по техния път. Ако държавата не застане зад качеството на учените си, в чужбина ще ни гледат с насмешка", предупредиха учените.

Димитър Тонев изрази опасението си, че БАН върви към закриване. "Ако още веднъж бюджетът на Академията бъде орязан, ще трябва да я затворим. Положението е трагично", предупреди той. По думите му има опасност да си тръгнат и последните млади хора, които искат да правят наука в България.

Депутатът от Коалиция за България Ивелин Николов посъветва младите учени да отстояват своите позиции пред министъра на образованието. Това обаче трябвало да стане само в присъствието на Симеон Дянков, защото по думите на Николов управляващите  действали на принципа "каквото каже Дянков, това ще стане".