Сергей Станишев: Всеки ден правителството носи нови щети на България. Трябва да си ходи!

Май 01, 2010 Новини БСП 0 1454

Около 10 хиляди души се събраха да протестират на 1 май Днес ние сме тук да протестираме срещу кризата и срещу политиката, която води българското правителство

Около 10 хиляди души се събраха да протестират на 1 май

Днес ние сме тук да протестираме срещу кризата и срещу политиката, която води българското правителство. То ще докара страната до фалит, а хората - до просешка тояга. Всеки ден това правителство носи нови щети на България, то трябва да си ходи. Това каза председателят на НС на БСП Сергей Станишев от трибуната на Първомайския протестен митинг на левицата. Пред храм-паметника „Ал. Невски" се събраха да протестират около 10 хиляди души.

Лидерът на социалистите  отбеляза, че предишните години БСП е отбелязвала 1 май с  чувството на съзидание и повече сигурност - че създава работни места, дава по- височки доходи и перспектива на всеки български гражданин. „БСП и днес има самочувствието да каже, че през предишните 4 години направихме най-много от всички предишни правителства за това българинът да живее по- заможно, по- сигурно и  социално защитен", заяви Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че днес настроението в страната е коренно различно - хората се чувстват несигурни. Бизнесът, хората от различните професии живеят в страх за работното си място. Страхуват се за своите доходи и за това каква нова „антикризисна"  мярка ще измисли правителството утре. „Хората живеят в страх от полицейщината, от репресиите, от уволненията на специалисти. Всеки се чувства незащитен пред една репресивна държавна машина, която ни управлява - една хунта", заяви Станишев. Той беше категоричен, че само с приказки и с извинения за „лошото наследство" няма как правителството да обясни защо в България безработицата е нараснала почти двойно за 9 месеца. Правителството не може да обясни защо икономиката се срива, а бюджетът се оголва. „Няма как да се скрият от своята отговорност", категоричен беше председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че  всеки ден правителството измисля нови мерки, които удрят по джоба обикновения българин. С особена тревога той напомни намерението на управляващите да увеличат ДДС. „Това ще рече, че всяка стока, всяко нещо, което купува обикновеният българин ще поскъпне", предупреди лидерът на БСП. По думите му хората ще плащат сметките за некадърността и безхаберието на правителството.

Председателят на БСП  заяви, че левицата ще се бори за всяко едно социално право, което е било извоювано в годините, а сега управляващите искат да отнемат. „Важно е да се противопоставим на полицейщината, на цензурата, на манипулациите и да защитим свободата на словото", заяви Станишев.

„Ние сме единствената възможна алтернатива на това крайно дясно, популистко и реперсивно управление. Знаем нашата отговорност пред вас", обърна се към присъстващите Станишев. Лидерът на БСП беше категоричен, че левицата ще устои на опитите на ГЕРБ да я смачка и унищожи.

„България има най-некомпетентното и най-некадърното правителство за всички години на прехода. България има министър-председател, който иска да угоди на всички и проваля всичко", заяви председателят на Градския съвет на БСП Румен Овчаров. По думите му държавният бюджет е празен, икономиката е разрушена, а бизнесът в България е унищожен. „Това рано или късно ще доведе до тежки социални проблеми", предупреди Овчаров. Той изтъкна, че правителството орязва социални права, намалява отпуски и болнични, удря по безплатните лекарства, безплатното образование и безплатното здравеопазване. „Онзи ден министър-председателят заяви, че пенсиите в България са високи, очевидно те са следващата цел", предупреди Овчаров. Той беше категоричен, че в България има и управленска алтернатива. Това е БСП - единствената партия, която не бяга от отговорност.

Заместник-председателят на МО в БСП Галина Асенов призова младите хора в България да протестират срещу некомпетентната политика на правителството, срещу некадърността на министър Дянков и тоталния геноцид, на който са подложени младите. По думите й младежите са тези, които плащат най-тежка цена от управлението на правителството на Бойко Борисов. Само през 2009г. без работа са останали 69 000 млади хора. От трибуната на протеста, Младежкото обединение обяви началото на национална кампания срещу младежката безработица. В продължение на два месеца младите социалисти ще събират молби за работа на млади хора, които ще бъдат връчени на министър Дянков. „Г-да управляващи, ние вече платихме личната си цена, оставайки без работа. Отказваме и не искаме да платим цената на вашата политика. Затова министър Дянков, назначи ни или си върви!", призова Асенова.

 

Цялото слово на Сергей Станишев може да прочетете тук >>>