Национални медии отказаха да излъчат клип на БСП

БНТ иска удостоверение, за да излъчат клип на социалистите, БНР пък има специални изисквания БНТ е отказала да излъчи клип на БСП за първи май

БНТ иска удостоверение, за да излъчат клип на социалистите, БНР пък има специални изисквания

БНТ е отказала да излъчи клип на БСП за първи май. От телевизията са изискали удостоверение за уредени авторски права с МВР, тъй като във видеото са използвани кадри на министерството. От БНР също има отказ за излъчване, защото радиоспотът не отговарял на изискванията за търговско съобщение, стана ясно на брифинг в парламента.

Аз бих ги посъветвал да си координират отговорите, заяви депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев по повод становищата на двете медии. Разбирам, че нямаме съгласието на продуцента на тези кадри, а именно „МВР пикчърс", пошегува се народният представител. По думите му въпросните кадри, заради които БНТ отказва излъчване, са били многократно показвани и по телевизиите и в интернет и няма логика за подобна реакция страна на телевизията.

Невероятният натиск, на който са подложени медиите, очевидно дава резултат и те започват да си налагат автоцензура, заключи Курумбашев. Искам да попитам премиера иска ли да се чуват други гласове, освен неговия в българското общество, каза още той. Петър Курумбашев цитира думите на министър-председателя, че навсякъде, където бръкнел, се появявали корупционни схеми и попита: Той има ли желание да развали тези схеми или има само желание да промени хората в тях и творчески да ги развие.

Днес има извънредно заседание на Комисията по медиите в НС, съобщи секретарят на ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Антон Кутев. Единствената точка, която ще бъде обсъдена е промяна в Закона за радио и телевизия, свързани със състава на СЕМ. Целият СЕМ се подменя, остава само Гого Лозанов - за целта се правят промени, според които едно лице може да изкара два мандата в СЕМ, но само ако не са последователни. По думите на Кутев заседанието се прави спешно, за да може променения вече СЕМ да избере генерален директор на радиото следващата седмица.  

Това, което се случва с клипа на БСП е нещо, което на вас журналистите, а и на нас ще ни се наложи да преживеем в скоро време, прогнозира пред медиите секретарят на ИБ на БСП. Според него с промените в КРС и СЕМ, които се налагат от управляващите, свободата на словото става нулева. Да се определя политически състава на независимите органи КРС и СЕМ означава, че политически ще се избира кои медии ще владеят медийното пространство в следващите 20 години, обясни той по повод цифровизацията.

Това правителство ни върна 21 години назад по отношение на свободата на словото и демократичните механизми в държавата. Това касае всички граждани на държавата, коментира Кутев. Първо беше виновен Станишев, после станаха виновни министрите, после докторите, сега са виновни хората, които взимат болнични. Не си мислете, че някой в тази държава ще остане невиновен, за провала на тази власт ще сме виновни всички ние, заяви той.