Жители на Елена, Лясковец и Златарица: БСП търси диалог с хората, показва желание за промяна

Сеп 20, 2018 Новини Избори 0 1293

20.09.2018 г.

Лошото състояние на пътната инфраструктура и дупките по пътищата, липсата на достъп до качествено здравеопазване и болница в община Елена, обезлюдяването на общината, липсата на нови производства и работни места, неравенството в доходите между София и малките градове бяха само част от темите, които жителите на гр. Елена поставиха пред народните представители от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов, Денчо Бояджиев и Георги Андреев. Повишаването на цената на хляба също бе сред обсъжданите на срещата проблеми. Народните представители коментираха, че целта на БСП е чрез „Визия за България“ икономическите региони да бъдат стабилизирани. „След като имаме окончателния вариант на документа, ще бъдат разработени и регионални приоритети, които постепенно да решат проблемите на всеки един регион“, казаха те. Народният представител Александър Симов коментира, че това, което БСП представя пред хората, е само първоначалният етап на документа и социалистите чакат да чуят техните идеи. Народният представител Денчо Бояджиев коментира, че повишаването на цената на хляба и реакцията на управляващите показва колко голям е проблемът. Той добави, че  хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом и затова БСП предлага ДДС за него да бъде намалено на 5%. „Намаляването на ДДС върху хляба е част от по- големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост“, каза народният представител Героги Андреев.

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова и Йордан Младенов обсъдиха „Визия за България“ с жители на общ. Златарица. Проблемите на малките земеделски стопани, преизчислението на пенсиите, липсата на качествено образование бяха основните проблеми, които те поставиха пред народните представители. Оказа се, че въпреки че Златарица е само на 20 км. от областния град, в града няма пречиствателна станция, канализация, а дупките по улиците са на всяка крачка. Управляващите, и по-специално ГЕРБ, не се интересуват от малките населени места и това си личи, затова започнахме създаването на план за бъдещето на България“. Това каза народният представител Йордан Младенов. Той добави, че Визията може да не е идеалният проект, но ще бъде доразвита, за да излезе България от тази ситуация на задълбочаващи се кризи. Пред жителите на Златарица той представи и предложенията на „Визия за България“ за малките земеделски стопани. „Финансиране изграждането на мрежа от фермерски пазари, намаляване административната тежест за достъп до пазара на малките ферми, усъвършенстване на БДС с приоритет българското производство, нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители. Това са част от нашите предложения за стимулиране на малките земеделски стопани“, обясни Младенов. Народният представител Кристина Сидорова  каза, че във Визията е предвидено преизчисляване на пенсиите според актуалния осигурителен доход. Относно достъпа до образование, тя заяви, че „Визия за България“ предлага еднакво образование за всички, независимо дали училището е в голям град или малка община.

 

Пред жителите на Лясковец „Визия за България“ бе представена от народните представители Кристиан Вигенин, Славчо Велков, Героги Стоилов и Иван Иванов. Те заявиха, че Визията не предлага просто смяна на една партия с друга, а на целия модел на управление на България. „ Затова трябва  да имаме силна подкрепа от обществото“, обясниха народните представители Пред жителите на Лясковец народният представител Славчо Велков представи приоритетите на Визията в областта на сигурността и отбраната.Той коментира, че левицата разглежда националната сигурност в широк план. В нея включваме регионалното развитие, здравеопазването, образованието“, каза още Велков. „Насърчаването на българското земеделие и родното производство е много важно за нас, защото страната ни има възможностите да произвежда качествена продукция. Точно затова сме заложили преференции за малките земеделски стопани и зеленчукопроизводството във Визията“, каза народният представител Героги Стоилов.  Народният представител Иван Иванов представи „Визия за България“ в частта-  Регионално развитие. Той заяви, че проблемите на малките населени места се задълбочават заради това, че местната власт и децентрализацията на регионите са останали на заден план. Промените в данъчната политика и прогресивното подоходно облагане също бяха обсъдени по желание на жителите на Лясковец. „Визия за България“ предлага специална политика за малките общини и по-слабо развитите региони. „Тези райони ще могат да се възползват от нов „Национален фонд за сближаване между регионите“. Цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции в изостаналите региони, които водят към възходящо сближаване и постепенни реформи, включително в области- като образование, местен капацитет и добро управление“, каза Кристиан Вигенин. На срещата в Лясковец присъстваха и представители на различни партии, които коментираха, че в годините на прехода у нас са приемани много документи, но сега за пръв път има различен подход и това, че се търси диалог с обществото, показва желанието на БСП за истинска промяна.