Михаил Миков: Хората са дали парите си за здравеопазване, а не за фискален резерв

Защо събирате пари от хората, те като измрат, този резерв за какво е? Хората са дали парите си за здравеопазване, а не за фискален резерв

Защо събирате пари от хората, те като измрат, този резерв за какво е? Хората са дали парите си за здравеопазване, а не за фискален резерв. С тези думи депутатът от Коалиция за България Михаил Миков изрази възмущението си от парламентарната трибуна, след като мнозинството отказа да отблокира 450 млн.лв. от резерва на Здравната каса. От левицата настояваха, че отпускането на повече пари в условията на криза е от изключително значение за здравната система. „С отхвърлянето на този законопроект ние ще кажем на българските граждани да не си плащат здравните вноски, защото тези пари не отиват за тяхното здраве, а в резерва на НЗОК", обясни Миков. Той се обърна към мнозинството с думите: „Към декември в резерва на НЗОК има 860 млн. лв., които не са нито ваши, нито наши, а са на гражданите, които съвестно са си внасяли вноските. 860 млн. лв., които са трупани години наред, за време, когато държавата не може да изпълни своя ангажимент към системата, тези пари да се използват". Миков оприличи системата на здравеопазване в България с думите „болен здрав носи" и изрази съмнение, че парите в резерва на касата се пазят, за да се осигурят частните здравноосигурителни фондове. „Защо не намалим здравната вноска или да закрием Здравната каса? Не може да казваме, чакайте малко ние да си опарвам организацията и да си спрем течовете", заяви депутатът. Миков напомни думите на здравния министър, че всеки ден един лекар заминава в чужбина - „може да започнат и по двама да заминават", предупреди народният представител. Михаил  Миков изрази съжаление, че здравният министър и на новоизбраният шеф на НЗОК демонстрират незаинтересованост да участват в дискусията за бюджета на касата.  

Депутатът от левицата Мая Манолова отбеляза, че 9 месеца след старта на сегашното управление едва ли има българин, лекар, специалист, пациент, който може да каже каква е визията за системата на здравеопазването. Манолова призова Анна-Мария Борисов и Нели Нешева да дадат ясни отговори дали ще продължат здравната реформа, започната от правителството на ГЕРБ и какво ще предприемат. „Какво точно ще работи министърът на здравеопазването и в каква насока ще го прави", попита депутатът. Манолова поиска да се дадат отговори на въпросите: Ще се преодолее ли системното недофинансиране на дейностите в здравеопазването? Ще си плаща ли НЗОК на изпълнителите на медицински дейности, както е според закона?

Мая Манолова отбеляза, че за месец февруари само 60% от изразходваните средства са изплатени на болниците. Депутатът изброи редица неотложни проблеми. Лекарите, медицинските сестри не получават заплати, а в случаите в които ги получават, не се осигуряват. Не е платено на фармацевтите и липсват животоспасяващи лекарства по аптеките. Джипитата не са получили потребителските такси за пенсионерите. Не се плащат средства за профилактика. Намаляха регулативните стандарти. Няма пари за ваксини - децата не се ваксинират. „За какво здраве на нацията говорим, след като не се осигуряват елементарни неща заради недостига на средства в НЗОК", попита Манолова. Тя изтъкна, че резервът, който беше в рамките на 8,5 млрд. лв., към днешна дата се е стопил на 6 млрд. лв. „Много жалко, че тези 2,5 млрд., които са похарчени незнайно за какво, не са били похарчени за здравеопазване", коментира Манолова. Според нея парите, събрани от здравните вноски на данъкоплатците, не отиват за здравеопазване, а „за да ги използва министър Дянков".

Евгений Желев обясни, че задълженията на болниците са се увеличили, защото няма плащания. По думите му задълженията на болниците в момента са 350 милиона лева, като за 9 месеца са се увеличили с около 90 млн. лв. Желев напомни, че още при приемането на бюджета на НЗОК, левицата е настоявала, че парите, които мнозинството предвижда, не са достатъчни за системата в условията на криза.

Народните представители от Коалиция за България обявиха, че няма да подкрепят Нели Нешева за директор на НЗОК. „Не можем да подкрепяме политиката, която г-жа Нешева каза, че ще провежда, защото не констатираме преразглеждане на водената в последните месеци политика на НЗОК", обясни Михаил Миков.