Служителите от държавната администрация напускат работните си места под натиска на управляващите

Апр 23, 2010 Новини БСП 0 1654

Служителите в държавната администрация са притискани да пишат молби за напускане

Служителите в държавната администрация са притискани да пишат молби за напускане. Има натиск за директни уволнения или се използва атестацията на държавните служители, за да бъдат отстранени. Това заяви председателят на Комисията на НС на БСП за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване Младен Червеняков по време на срещата на депутати от левицата с представители на Института за модерна политика в Народното събрание. Червеняков изтъкна, че от началото на мандата на новото правителство 229 души от държавната администрация са освободени от работа. „Всяко едно управление има право да прави каквито иска уволнения, но тези уволнения са направо фрапантни", заяви депутатът. Той определи уволненията като незаконни или полузаконни. По думите му в резултат на тази политика на управляващите се обезлюдяват цели служби. За пример депутатът даде службите по земеделие и дирекциите на социалното министерство по места.

Според Младен Червеняков има три основни негативни последици от уволненията. От една страна се насажда страх у хората. От друга се блокира дейността на администрацията. „Цели звена не работят в администрацията", отбеляза депутатът. Забавянето на усвояването на еврофондовете Червеняков посочи като трети негативен ефект.

Председателят на Комисията на НС на БСП коментира, че ожесточаването на репресията по този начин не води до положителни резултати. „Наблюдаваме полицейщина и силовизация на управлението", предупреди Червеняков. По думите му има заплаха за функционирането на институциите. „Не можем да чуем съдия, който казва, че в определени ситуации общественото мнение може да вземе връх над справедливостта", заяви депутатът. Той изтъкна, че БСП ще запознае европейските институции и испанското председателство за нарушаването на човешките права у нас. Евродепутатът Ивайло Калфин коментира, че темата за спазването на гражданските права в България вече се изнася на европейско ниво и предстоят сериозни дебати в Европейския парламента по темата.

Депутатът от ПГКБ Румен Петков отбеляза, че никой не е против борбата с организираната престъпност и корупцията. Според него обаче методите, които се използват, достигат до унижаване на човешкото достойнство и насаждане на страх. Той изрази своето възмущение от посегателствата върху независимите регулаторни органи, което по думите му се е превърнало в практика за управляващите. „Недопустимо е публичното приветствие на агресия", коментира депутатът. Петков изтъкна, че през последните два месеца са се случили две самоубийства в следствения арест. „Този факт беше подминат, неглежиран, туширан", отбеляза депутатът.

Михаил Миков коментира промените в НПК. Той заяви, че те ще бъдат предадени на Конституционния съд. Миков обяви, че ще иска извънредно заседание на подкомисията за контрол на СРС-та и изслушване на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев заради изявлението му пред медиите, че има използвани незаконно СРС-та. Депутатът изрази възмущението си, че вчера на заседанието на подкомисията Йовчев е говорил за проблемите на агенцията, аз за използваните незаконно СРС-та е споменал едва след това пред медиите. Според Михаил Миков е необходимо да се обобщи практиката на съда в Страсбург за делата срещу България. „Има разместване на разбирането за мястото и ролята на определени институции у нас", коментира депутатът.

В срещата с Института за модерна политика участваха и депутатът от Коалиция за България Мая Манолова и евродепутатът от Партията на европейските социалисти Кристиан Вигенин.