На зла круша - зъл прът

Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев по време на обсъждането на  доклада на Временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев   Уважаеми господин председател, Уважаеми дами и господа народни представители,   Измори се г-н Мавродиев, пресъхна му устата да чете един забележителен доклад, всъщност памфлет бих казал, с някои претенции за макроикономически анализ и с много препечатки от българските медии, и от констатации на Сметната палата

Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

по време на обсъждането на  доклада на Временната анкетна комисия за проверка

на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев

 

Уважаеми господин председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Измори се г-н Мавродиев, пресъхна му устата да чете един забележителен доклад, всъщност памфлет бих казал, с някои претенции за макроикономически анализ и с много препечатки от българските медии, и от констатации на Сметната палата. 

Разбира се ще засегна и съдържанието на доклада, но ще започна с друго. С една случка, която ми разказаха преди два дни. Представител на една от браншовите камари на българския бизнес отишъл в едно от министерствата, управлявани от ГЕРБ разбира се, с инициатива за нова нормативна уредба, която засяга реални проблеми на съответния бранш. Хората си направили проучване в своята браншова камара, наели юристи, подготвили проект, с който отиват в министерството. Отишли в съответната дирекция и там им казали:  „Да, не е уреден този въпрос, добра е инициативата. Само че моля ви обадете ни се след два месеца, защото сега нямаме време да се занимаваме с текуща дейност. Пишем доноси за предишните". Това по същество е съдържанието и философията на доклада, който беше представен от г-н Мавродиев. И това е философията на управление.

Също преди няколко дни министър Плевнелиев в „Панорама" заяви: „Нашата цел е да променим миналото". Замислете се. Аз мисля, че хората очакват от управляващите, от ГЕРБ, от присъдружните партии да променят настоящето, желателно към по- добро, заради бъдещето. Но очевидно друга е целта. И неведнъж в историята е имало такива опити да се промени миналото, да се интерпретира, реинтерпретира и фалшифицира. Ще ви припомня великата книга на Джордж Оруел „1984г." Там има един специален отдел, който се занимава точно с подмяна на миналото, г-н Мавродиев. Дори с подмяна на съдържанието на вестниците в зависимост от конкретната политическа конюктура. Затова става дума и във вашия доклад.

Разбира се започвам и по същество за това, което е изписано в тези забележителни исторически 125 страници. Започва се с цитат на мое изказване от 17 септември 2008г., в което казвам: „Светът е във финансова криза. Слава Богу тази криза за сега не засяга България". И искам да ви припомня тогавашната ситуация, когато в Западна Европа, в Америка държавата, правителствата бяха принудени да налеят стотици милиарди долари или евра в техните банки, да ги откупуват, за да ги спасят и да не фалират. Кажете ми, г-н Мавродиев, има ли една фалирала банка в България? Наложи ли се държавата да ги изкупува, за да може -  в България, това са юридически субекти- да ги спасява? Няма такава. И това се дължи на добрата контролна система върху дейността на българските банки в много голяма степен.

Разбира се любимият лайтмотив на управляващите - изядоха ни резерва, не ни оставиха. Нека ви припомня - в края на правителството на г-н Иван Костов, след цялостна приватизация на българската индустрия с активи, които се оценяват на няколко десетки милиарда лева, фискалният резерв на държавата беше под 3 млрд.лв. В края на правителството на г-н Сакскобургготски фискалният резерв беше около 4,5 млрд.лв. - едно сериозно увеличение. На вас ви оставихме фискален резерв като наследство от 8,2 млрд.лв., със всичките ви приказки. Да, това е наследството на правителството. Казвате - много пари са похарчени в края на 2008г. Искам да ви припомня, че по Закона за държавния бюджет трябваше да изпълним 3% бюджетен излишък и това беше изпълнено. Това, което беше над него - да, харчеше се. Съберете и вие приходи и ги похарчете за инфраструктурни обекти или социални нужди. Това, което беше събрано над трите процента - 1,2 млрд.лв. - правителството влезе в Народното събрание с програма за тези разходи. Народното събрание одобри тази програма. Там имаше средства и за коледните пенсии - около 450 млн.лв., имаше средства за здравеопазване и за образование, и за БАН, и за другите неща.

Искам да ви припомня във връзка с обвиненията към разходите в края на 2008г. и началото на 2009г. - има една справка за откриваните обекти от министър-председателя Борисов през последните 6-7 месеца - близо 50. През 3 - 4 дни има рязане на лента. Тук ги няма обектите, които са открити от другите министри. Това се все обекти, финансирани от предишното правителство. Ако не ви харесват, не ги откривайте.

Искам да обърна внимание и върху тази таблица, която е представена на стр. 11 за необоснованите разходи в началото на 2009г. Попитайте хората, които получиха подкрепа по време на криза чрез тези разходи на българската държава. Цитирам вашата таблица - Национални доплащания на хектар земеделска земя - 150 млн.лв. Помогна ли това на българските земеделци? Помогна. Национални доплащания за краве мляко и овце - 61 млн.лв. помогна ли това? Помогна по време на криза. Попитайте хора от БДЖ и НК „ЖИ" дали тези близо 95 млн.лв. за инфраструктура бяха от полза за стабилността  на компаниите и за тяхната модернизация. Попитайте хората - тези, които ползват обновените детски градини и други социални заведения - 94,5 млн.лв., които бяха изразходвани за това, бяха ли подкрепа за тях. Попитайте 233 млн.лв. за национални програми за развитие на средното образование дали бяха от полза за българските учители. Попитайте и българските общини - тези 155млн.лв., които бяха преструктурирани, взети от министерствата и насочени за инфраструктурни обекти в общините, помогнаха ли им да решават благоустройствени въпроси. Създаваха ли заетост на местния бизнес? Попитайте отново българските земеделци за този 1млрд. 963 млн.лв. финансов ресурс за подпомагане на земеделските стопани дали е бил от полза за тях по време на криза. Дали всички тези мерки оказваха въздействие за смекчаване на въздействието на външната криза, дали помагаха на реалния бизнес, дали помагаха на заетостта. Разбира се.

Тук се цитираше много г-жа Меркел и други случаи. Няколко стотин милиарда евро г-жа Меркел задели за инвестиции в германската икономика. Дефицитът в Германия за миналата година в бюджета е 6,5% и нагоре. Вие имате сбъркано икономическо мислене. Всичките ви мерки - и старите, и новите - са насочени само към бюджета и фиска. Но когато мачкате, потискате реалната икономика, не може да ги съберете приходите, разберете това. Създавате затворен кръг, който не може да разбиете. И затова, след като се цитираше обилно как не е планирано добре за 2009г. като бюджет, погледнете какво е състоянието през тази година. Нали добре сте планирали? За първите два месеца бюджетен дефицит от 1,4 млрд.лв. И аз ви прогнозирам - ще нарасне този бюджетен дефицит до края на годината. Не може да овладеете процесите. Защото няма как да убиеш кокошката, която снася златни яйца - икономиката - и да очакваш, че ще идват приходи в бюджета. Казвам го най- добронамерено.

Бих могъл да говоря и за много други неща, които присъстват в доклада. Това е тема за часове дискусия. Времето обаче е ограничено. Искам да попитам официално: страница 18 и 19 на този доклад - тайното споразумение за операции с фискалния резерв  - това не е в класифицирана информация, тази част на доклада е раздадена заедно с останалата публично на всички парламентарни групи. Нали така, г-н Мавродиев? Така е. Искам да ви информирам, че както г-н Дянков, вицепремиерът, така и вие, основен автор на доклада, така и тези, които са го подкрепили, сте нарушили закона и сте разгласили класифицирана информация от това споразумение, което е тайно действително, класифицирано с гриф и подлежите на прокурорска проверка. Надявам се прокуратурата да прояви в този случай бърза реакция и принципност.

Искам да обърна внимание върху самия проект на решение. В точка 3 вие предлагате този доклад да бъде изпратен на главния прокурор заедно с препоръка за предприемане на съответните действия по проверка на законосъобразността и целесъобразността на описаните в доклада случаи и действия. Създавате много важен прецедент - прокуратурата да проверява не само законност, целесъобразност на действия на правителството. Което означава съд над политики. Това не го правеше нито г-н Костов, нито което и да е българско правителство. Казвам ви го, защото днес вие от ГЕРБ и от присъдружните партии смятате, че сте на власт за дълго, може би за вечно. Беше казано, че 30-тина години ще продължи епохата на управлението на ГЕРБ. Някои говореха за 1000-годишен райх. Продължи 12 години. Направете пропорцията и намалението и ще видите - при тази динамика на кризата, когато икономиката действително заспива, когато стотици фирми фалират, когато хората живеят все по- бедно и губят работата си и ще бъдат докарани до просешка тояга - колко ще продължи това управление при тези тенденции.

Искам да ви кажа - с тази комисия, с нейния доклад вие създавате прецедент. И моята скромна прогноза е, че в следващия парламент едно от първите неща, които ще бъдат направени, ще бъде комисия за дейността на това правителство, на ГЕРБ, на действията на управляващата коалиция. Не защото ние от левицата сме отмъстителни и злопаметни. Въпреки че не е лошо да бъдем може би по- твърди, когато имаме управлението, а не толкова либерални. Различни сме от вас, никога няма да бъдем същите. Никога няма да бъдем такива елементарни реваншисти. Но защото такава е логиката на живота и колелото се върти. И се върти все по- бързо. И времето върви, уважаеми господа управляващи. Защото има народна поговорка: на зла круша - зъл прът, на крива дупка - крив винт.

Благодаря ви за вниманието.