Промените в НПК нарушават права на гражданите и ще доведат до злоупотреби в наказателния процес

Депутатите от Коалиция за България възнамеряват да оспорват текстовете пред Конституционния съд Спекулация е да се смята, че НПК е направен за прокуратурата, за обвинението, за държавата

Депутатите от Коалиция за България възнамеряват да оспорват текстовете пред Конституционния съд

Спекулация е да се смята, че НПК е направен за прокуратурата, за обвинението, за държавата. НПК затруднява процеса. Това обясни на мнозинството в парламента депутатът от Коалиция за България Михаил Миков по време на новото обсъждане на промените в НПК. Те бяха върнати от президента за преразглеждане. „Недейте да вкарвате хората в заблуждение", призова Миков. По думите му НПК е именно гарантиращ права. Той гарантира, че никой никога, независимо от общественото мнение, независимо от държавата не може да бъде осъден.

Според Янаки Стоилов една присъда не трябва да се основава главно на тайни доказателства. По думите му използването на свидетелстване от агент под прикритие може да доведе до злоупотреби. Депутатът се изказа и против въвеждането на фигурата на резервния защитник. Според Стоилов решение на въпроса би било да се запише в закона, че когато прокуратурата или съдът решат да назначат резервен защитник, този резервен защитник трябва да бъде посочен от обвиняемия. Депутатът от левицата отбеляза, че с приетия от мнозинството текст резервният защитник се превръща в средство за подсилване на обвинението. "Центърът на наказателния процес не е полицията. Когато превърнем полицията в господар на процеса, тогава вече се отива към съвсем други негови измерения", коментира Стоилов. Той попита дали не се нарушават вътрешните баланси и не става ли източник на бъдещ конфликт в самото правителство, когато се увеличават правомощията на вътрешния министър.

Депутатът от левицата добави, че ако промените в НПК не бъдат съобразени с ветото на президента, от Коалиция за България ще оспорят текстовете пред Конституционния съд.

„Трябва да се отговори на въпроса в каква държава искаме да живеем - правова, демократична и европейска държава или авторитарна държава, която помним от времето на Сталин", заяви от своя страна Мая Манолова. Тя определи като опасни идеите на мнозинството. Депутатът призова управляващите да сложат спирачка на идеята да се използват СРС-та и анонимен свидетел в наказателния процес. Манолова попита кому са нужни тези поправки, при положение че магистратите се разграничиха от тях. Тя изрази опасения, че в текстовете НПК няма гаранции, че МВР няма да злоупотребява с безконтролна власт. Манолова изтъкна, че поправката в НПК имат много противници в гражданското общество и припомни, че на един от плакатите си техни представители предупреждават: „Този, който жертва свободата в името на сигурността обикновени губи и двете".