С новия здравен министър ГЕРБ продължават по старому

Анна-Мария Борисова за пореден път отказа да представи визията си за развитието на здравната система Очаквах много по- съдържателна дискусия по политиката в здравеопазването

Анна-Мария Борисова за пореден път отказа да представи визията си за развитието на здравната система

Очаквах много по- съдържателна дискусия по политиката в здравеопазването. Учудвам се, че кандидатът за здравен министър отказва да отговори на съвсем добронамерени, смислени и важни въпроси за това какви са намеренията й в областта на здравеопазването. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента при обсъждането на кандидатурата на Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването. Според лидера на БСП от поведението на мнозинството е станало ясно, че всъщност Лъчезар Иванов ще бъде говорителят на политиката в областта на здравеопазването и тя ще бъде продължена по модела, който и до момента правителството следва. „Точно затова ПГКБ няма как да подкрепи тази политика. Не споделяме това разбиране за реформи", категоричен беше Станишев.

От левицата заявиха, че не споделят тенденцията, която се реализира чрез актове на НЗОК за закриване на болници. „Това закриване се прави с финансова принуда и е ясно, че ще стане в рамките на тази година", предупреди Станишев. По думите му левицата няма как да подкрепи такъв тип реформа, която ограничава достъпа на около ¼ от българите до лечебни заведения. Председателят на Коалиция за България отбеляза, че няма как бюджетът на здравеопазването да бъде рязко ограничаван и да се извършат успешно реформи, без да се засегне здравето на хората.

Депутатите от левицата поискаха да знаят дали Анна-Мария Борисова ще подкрепи предложението им за деблокиране на 450 млн.лв. от резерва на НЗОК. „Това е крайно нужна, спасителна мярка за оцеляване на българското здравеопазване през тази година", изтъкна Станишев. Коалиция за България поиска да чуе и какво е отношението към законодателните й предложения за защитени болници. „Ще се променят ли твърде ограничените критерии за съставяне на областните здравни карти, които са заложени в сегашния проект за Закона за лечебните заведения", попита Янаки Стоилов. Той отбеляза, че в момента критериите допускат съобразяването само с отдалечеността на населените места, пренебрегвайки останалите социални, здравни и демографски критерии. Стоилов попита Борисова дали ще настоява ръководството на НЗОК да прекрати незаконната практика за въвеждане на допълнителни изисквания. „По отношение на преобразуването на досегашни лечебни заведения, ще настоявате ли да се запази задължителната акредитация на болниците", поиска да знае депутатът. Той попита как ще се преодолее системното забавяне в заплащането на изпълнителите на медицински дейности, което е една от причините за напрежение в системата. Стоилов попита какво е виждането на Борисова за ролята на допълнителното здравно осигуряване. Ще надгражда ли то задължителния пакет или ще бъдат създадени доброволни здравноосигурителни фондове, които на общо основание ще изразходват средствата и дори това ще има задължителен характер. „Ще се въведе ли това допълнително осигуряване за сметка на увеличаване на здравните вноски", добави Янаки Стоилов. Петър Курумбашев поиска да знае дали Борисова ще поиска актуализация на бюджета в областта на здравеопазването.

Борисова обаче не отговори на нито един от поставените от левицата въпроси. Вместо нея думата взе Лъчезар Иванов. Сергей Станишев коментира, че от отговорите на Иванов е станало ясно, че ще има закриване на болници и няма да има увеличаване на бюджета на здравеопазването.  „Цената ще я плащат българските граждани от гледна точка на влошаване на здравната услугата и ограничаване на достъпа до нея", коментира лидерът на БСП.

Петър Курумбашев отбеляза, че парламентарната практика изисква отстъпващият министър и предложеният за министър да присъстват в парламента. В залата обаче липсваше Божидар Нанев. „Днес гласуваме оставката на поредния провалил се министър в кабинета Борисов", заяви Курумбашев. Той изтъкна, че и до днес Нанев не е заявил приема ли това, че е обвинен в корупция. Депутатът от левицата напомни, че ДАНС проверява и едно пътуване на Лъчезар Иванов и Божидар Нанев до САЩ за това дали има конфликт на интереси. „Ни вопъл, ни стон след 6 месеца проверка. Нищо официално няма оповестено до този момент от ДАНС", отбеляза Курумбашев. Той предложи Нанев да бъде поканен в Комисията за борба с корупцията, където да бъде изслушан по обвиненията срещу него.

В последните 9 месеца успяхте да принизите ролята на министерството на здравеопазването и да докажете, че може без министър и без министерство, обърна се към мнозинството Евгений Желев. „Ние излязохме прави, че трябва да се направят тези реформи, но не е това начинът. Преди да се подходи към една такава тежка промяна, трябва много добре да се планира и финансово да се обезпечи", каза депутатът от Коалиция за България. По думите му здравеопазването е част от националната сигурност и трябва да има национален политически консенсус за програмата в тази сфера.