Евродепутатите разгледаха в пленарна зала промените за по-бързо и лесно усвояване на европейските средства

Положителни отзиви получи доклада на Евгени Кирилов при дебата в Страсбург Късно снощи в пленарна зала на Европейският парламент в Страсбург бе обсъден докладът на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов за изменението на Общия регламент за структурните фондове (ЕО 1083/2006)

Положителни отзиви получи доклада на Евгени Кирилов при дебата в Страсбург

Късно снощи в пленарна зала на Европейският парламент в Страсбург бе обсъден докладът на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов за изменението на Общия регламент за структурните фондове (ЕО 1083/2006).

Поради проблемите във въздушния трафик през последните дни, докладчикът Евгени Кирилов не успя да стигне навреме за участие в снощния дебат. От негово име координаторът на Групата на С&Д в Комисията по регионално развитие Констанце Крел, направи представяне на доклада и прочете предварително подготвеното от Евгени Кирилов изказване.

С изменението на Общия регламент за структурните фондове се въвеждат много полезни мерки за държавите-членки, в това число и за България. Намалява се сложността и се изясняват редица процедури, с което се цели бенефициентите и управляващите органи да бъдат улеснени и стимулирани при използване на европейските средства. Въвеждат се и важни мерки в отговор на затрудненията за държавите членки, породени от икономическата криза. Удължава се периода за усвояване на средствата предвидени за 2007 г. и така те няма да бъдат загубени, а инвестирани в отложени или забавени проекти. Държавите, също така,  вече няма да губят, а ще могат отново да използват парите при засечени и коригирани от самите тях нередности.

От името на Европейската комисия, комисарят по регионална политика Йоханес Хан благодари на Евгени Кирилов и подчерта, че като докладчик той има особен принос към изработването на документа и благодарение на неговите усилия докладът е преминал през всички институционални премеждия и вече предстои да се приеме.

Предвид на извънредните обстоятелства, при които се провежда настоящата пленарна сесия и затрудненията за евродепутатите да се придвижат до Страсбург, Съветът на председателите на ЕП взе решение гласуването на всички доклади да бъде отложено за следващото пленарно заседание. След преминалия снощи дебат се очаква гласуването на законодателната резолюция на Европейския парламент за изменението на Общия регламент за структурните фондове да се проведе на 6 май 2010 г. в Брюксел.