Безпилотното управление на енергетиката е крайно опасно

Апр 19, 2010 Новини БСП 0 1574

  ПОЗИЦИЯ   На Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм- НС на БСП   През последните седмици сме свидетели на поредната серия шумни заклинания, този път на тема енергетика

 

ПОЗИЦИЯ

 

На Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм- НС на БСП

 

През последните седмици сме свидетели на поредната серия шумни заклинания, този път на тема енергетика. Отново видяхме звучни имена на полицейски акции, арести, публични изказвания от кого ли не, закриване на фирми, подмяна на хора и разбира се пак неистини и лъжи. Но този път, освен вече обичайните резултати-  насаждане на несигурност, страх и нежелание за работа, има нови големи опасности:

 -         Енергетиката е сложна и деликатна система, от която зависят много сфери от обществения живот. Евентуални промишлени аварии, предизвикани от липса на ресурси или мотивация, ще имат много тежки последствия.

-         Няма инвеститор, който да вложи парите си в държава, в която по презумпция си виновен, душманин и измамник; държава, в която заплашват с „проверки до дупка" като средство за сплашване. Никой няма да си даде парите на държава, чието правителство е непредвидимо и непоследователно, министрите му си противоречат, премиерът променя становището си през ден. И това вече се вижда - за първите два месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции са спаднали с близо 20 пъти, от 555 млн. лева на 28 млн.лв

-         Липсва стратегия и визия за развитието на енергетиката. Българският енергиен холдинг беше създаден с ясни цели - да се консолидира държавната собственост в енергетиката, да се повиши възможността за инвестиции, да се подобри управлението и да има шанс за инвестиции в чужбина. Закриването на БЕХ и заявеното създаване на нови структури на негово място означават край на всичко това. Енергетиката се раздробява и се връща с много години назад във времето.

-         Популизмът при вземането на решения води до абсурди. Цената на газа по света пада, а у нас се вдига. Цената на въглищата се покачва, а цената на тока ще пада. Вероятно. В същото време Булгаргаз е пред фалит поради липса на средства, но не му се позволява да се възстанови. А електроенергийните фирми се блокират от проверки.

Категорично се противопоставяме на преследваните от управляващите цели:

1. Овладяване на сектора - чрез подмяна на ръководствата на ДКЕВР и на енергийните дружества, чрез натиск и рекет над частните фирми от сектора. Ако се съгласим, че досегашния състав на ДКЕВР е на квотен принцип, то новите 7 номинации ще са единствено на ГЕРБ и то лично на неговия лидер. Това вече се случи в НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй", Марица.

2. Прокарване на лобистки интереси - преди всичко на производители на оборудване за ядрени централи и на инвеститори в енергетиката. Всички сме свидетели как от пълно отрицание на необходимостта от нови ядрени мощности се стигна до идеята за 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй". Дали някога ще чуем извинение от премиера за лъжите, изречени по повод досегашното изграждане на АЕЦ „Белене" и „Цанков камък"? Констатацията на проверяващите, че няма нарушения при вземането на решения, както и при увеличаването на капитала на НЕК с 300 милиона лева, бяха отразени доста скромно в медиите и естествено- никак от правителството.

3. Приватизация на най-апетитните дружества на безценица  в момент на криза. При тези условия, от възможността да си купи евтино енергийно дружество, ще се възползва само този, който има финансов ресурс. А с финансов ресурс разполагат спонсорите на ГЕРБ и някои банки, близки до управляващите.

Отново сме свидетели на неадекватни и некомпетентни решения на управляващите. С поведението си, успешно поставиха в стрес поредния сектор от икономиката - българската енергетика. Вместо шумни полицейски операции, са нужни отговори на много въпроси:

 Каква е стратегията за развитие на енергетиката?

 Има ли бъдеще за ядрената енергетика и кога ще дадем отговор за АЕЦ „Белене"?

 Защо изгонихме RWE и къде са обещаните от Бойко Борисов и Трайчо Трайков инвеститори?

 Какво стана със стотиците милиони от дивиденти от ЕРП? Не се ли оказаха отново с пъти по-малко?

 До кога ще има  избирателност в проверките и ще има ли разяснение на договорите за изкупуване на тока от Марица Изток 1 и 3?

 Каква е ситуацията с доставките на газ? Водят ли се преговори? Ще има ли посредници след 2011?

 Ще реализираме ли „Южен поток" и / или Набуко? Какво стана с АМБО и Бургас- Александруполис?

 Какво става с газовите връзки с Гърция, Турция, Румъния? Работи ли се в Чирен?

Безпилотното управление на енергетиката е крайно опасно. Може да станем свидетели на големи проблеми, пред които газовата криза от зимата на 2009 г. ще изглежда лека. Не е нормално да не се работи. Трябва да се мисли. Нужни са отговори.

Настояваме за незабавно предприемане на адекватни действия, защото иначе цялата страна е изправена пред големи рискове.