Възможно е правителството да лъже за необезпечените договори

Имам подозрения, че в момента правителството лъже за тези пари и оправдава по този начин своята безпомощност и невъзможността да обезпечи основни разходи в началото на годината

Имам подозрения, че в момента правителството лъже за тези пари и оправдава по този начин своята безпомощност и невъзможността да обезпечи основни разходи в началото на годината. Това заяви депутатът от Коалиция за България Димитър Горов по повод отказа на управляващите да му предоставят информация относно парите, които са наследени като разходи от предишното правителство. „За пореден път председателката на Народното събрание наруши правилника", категоричен беше депутатът. Според него в случая може да се говори и за нарушение на Конституцията, тъй като отговорите на поставените от него въпроси са били прекратени с мотива, че те могат бъдат зададени и по Закона за достъп до обществената информация. „Това по същество ме лишава от правомощията, които имам като народен представител да осъществявам контрол върху дейността на министрите и на цялото правителство", отбеляза Горов.

Депутатът от левицата изброи конкретните въпроси, на които е поискал отговор: датата на сключване на договорите, тяхната стойност и предмет; налични ли са сключени анекси, тяхната дата и предмет; какви са разплатените средства по всеки от договорите до момента; какви са приетите от възложителя сертификати по неразплатени средства или неизвършена дейност; остатъчното по договорите и стойността до края им.

Димитър Горов коментира, че ако управляващите не бяха отклонили въпросите му, обвиненията на министър-председателя щяха да получат категоричен отговор. Депутатът от левицата коментира и стенограмите, в които Бойко Борисов разпитва членове на Министерски съвет за това какви са били договорите, останали за разплащане. Според Горов от стенограмите се вижда, че няма договори в такъв размер, който се обявява от правителството. Не става ясно дали сумите са дължими или не към момента от сегашното правителство.

„Ще продължа да питам, но не по закона за достъп до информация. Като народен представител имам конституционните права да питам като такъв през парламента и министрите са длъжни да ми дадат отговор", категоричен беше Димитър Горов.