Никой народ не е стигал до добър край с полицейщина

Апр 16, 2010 Новини БСП в медиите 0 1298

Интервю на в

Интервю на в. Новинар с депутата от Коалиция за България Михаил Миков:

- Много обвинения срещу вас и бившите ви колеги от МС се отправиха последните месеци, вие спокоен ли сте за себе си?
- Готов съм за всяко нещо да дам отговор. Но не чрез шумни медийни фойерверки и преди да се произнесат разследващите органи.
- Този отговор дали ще е удовлетворителен за обвинителите?
- А, това вече е въпрос изключително на политически интерпретации и е нещо, което се демонстрира по-скоро пред медиите, отколкото като действие на институциите.
- Това означава ли, че медиите създават впечатлението, че бивши управници са разследвани?
- Не. Медиите са само средството за създаването на това обществено впечатление, което сегашната власт нарича обществено очакване. Има реална политическа задача, която се изпълнява от вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Социално-икономическата обстановка се влошава, а сме в 21 век и не може да се обяви война на комшиите. Създава се една граничеща с истерия политическа война с миналото. Войната има за цел така да запълни пространството, за да няма много въпроси за настоящето и бъдещето на България. Защото тези отговори не звучат приятно за българските граждани. Те трябва да живеят в приказката за миналото, прочетена от днешното управление. Няма съмнение, че това задоволява някакви чувства за обществена справедливост, натрупани в годините на прехода. Същевременно се пропускат реалните проблеми - накъде върви страната ни, какво се случва с бита на отделния българин, кога ще консумираме членството си в ЕС, и то не като лозунг, а в живота на всеки гражданин. Реализира се политическа матрица, чиято цена ще плащат всички.
- Защо един юрист с доказани качества и практика като вас се съгласи да приеме партийната поръчка да оглави не особено хигиеничното министерство МВР?
- Това беше истинско предизвикателство за мен в последната година от мандата. И при очевидна криза на доверието от европартньорите към сектора. За една година време може поне да се започне. Разбира се, аз продължих и започнатото преди мен. И хората, които се ангажираха и участваха с желание в този процес, вярваха в това, че можем да поставим едни разумни основи за промяна. Говоря за тези, които искрено искаха промените, защото от днешна гледна точка се оказа, че е имало и други, които са участвали заради службата. Те не са били мотивирани участници в реформата. Те получиха политическа позиция при новото управление. Явно са играли двойна игра, а това е част от собствената чест и достойнството на всеки човек. Не беше популярно в годината преди изборите, но беше необходимо. И най-важното е, че бяхме честни със служителите в МВР - не сме ги лъгали.
- Много хора днес казват: "Абе Миков е свестен човек и добър юрист, ама защо прие това министерство". Не се ли бояхте от омаскаряване, след като знаете, че това се случи на всеки от вашите предшественици?
- В България е национална характеристика политиците да бъдат омаскарявани. Докато са на власт, е пълно с поцелуйковци. А след това е пълно с отрицатели. Това е част от политическия ландшафт и на 21 век в България. И в този контекст особеностите на едно или друго министерство се определят единствено от неговото значение в политическия и обществения живот на страната. МВР е тежко и трудно министерство. Доволен съм, че за 1 година направихме много неща за модернизацията там, за изваждането на сектора вътрешна сигурност от отбраната и въоръжените сили. Строихме нови сгради, купихме нови полицейски автомобили и мотоциклети, почти навсякъде осигурихме нужните компютри, направихме нещо и за възнагражденията. Възможното не беше достатъчно. Тези неща са факт и оказват всекидневен ефект върху работата на служителите, въпреки че политиката е да не се говори за направеното, ако не може да бъде охулено.
- Харесвате ли МВР днес?
- МВР изглежда напудрено, лъскаво и силово в медиите. Но тези 9 месеца са изгубени за истинската реформа там. Няма визия, няма политика. Има много екшън - маски и размахани пистолети, което радва широката публика. Но в същото време няма системност в работата. И това, което не е в медийните репортажи, е финансовата неосигуреност на системата, структурните проблеми вътре, замирането на реформите, необходими и очаквани от гражданите. Това ще бъдат предизвикателствата пред държавата. То трябва да се дискутира сериозно и да се търсят консенсуси.
- Правозащитниците се опасяват от погазване на човешките права и полицейщина в масовите акции, вие как ще коментирате?
- Не е само заради акциите. Мисленето, че чрез полиция може да се управлява държава, е свързано с отминали периоди както в нашата, така и световната история. Никой народ не е стигнал до добър край, когато управлението на страната се е свеждало до полицейщина. А всичко това се насажда като идеологема, като лозунг. Много служители възприемат политическата повеля на деня като шанс за собствена реализация. Но рано или късно ще бъде изживяно. Не може отворена България към света в 21 век да търпи това дълго. Страхът и репресията не раждат законност.
- Но много хора ръкопляскат, а рейтингите сочат масово одобрение от страна на хората?
- Е, нека да опитат да си купят нещо в магазина с рейтинг. Или да си платят сметките с радостта от поредния проснат на земята министър. Нужно е време и зреене. Не може едно общество, което претендира да е европейско, дълго време да търпи, да съпреживява всички тези сладникави холивудски мероприятия.
- В петък е денят на конституцията и правно издателство "Сиби" подарява отпечатан основния закон на граждани. Те дали я познават и ползват според вас? И смятате ли, че трябва да се прави нова от ВНС?
- Нашата конституция е изключително модерен акт на държавно устройство. За 20 години тя доказа, че функционира и в политически кризи и решава институционални проблеми. Даже хора, които най-ревностно са отричали тази конституция, са се възползвали от нейните механизми. Тя дава един широк набор от директно закрепени права на гражданите. Самите те според мен не познават достатъчно добре конституцията, така че тази инициатива на издателството е похвална. Хубаво е, обаче освен на гражданите основният ни закон да се раздава и на ръководителите на отделни институции, включително на МС и на премиера. Има много примери на институции, които правят изявления, които галят ушите на избирателите, но по никакъв начин нямат опора в конституцията. Затова ми се иска днес да призова: Нека първо да изпълним живота си с конституционно съдържание, живота на институциите, на политиците, на управленците, пък чак след това да мислим за един или друг ремонт. Да не забравяме, че в крайна сметка хора прилагат конституцията и тя е превъзходна основа за парламентарна република. Внушението, че едноличната власт може да помогне на отделния човек, е твърде лъжовно. ГЕРБ са една млада управляваща сила и не си дават сметка, че са дошли на власт чрез избори, а не посредством революция и пушки. И не бива да се заблуждават - ще си отидат някой ден пак чрез избори. Усещането за власт винаги трябва да се свързва с волята на народа, а не с временния статус, в който се намираш на едно или друго високо кресло.
- Минавате за един от приятелите на Татяна Дончева, която прави своя партия след дни, покани ли ви и какво означава всичко това за БСП?
- Не смятам, че е верен анонсът в медиите, че тя прави нова партия. Не ме е канила. И не ми е известно тя и нейните сподвижници да са напуснали БСП. Нека да видим какво ще стане. Имало е и други подобни случаи. Категоричен съм, че всякакви допълнителни проекти, когато са насочени към отнемане на резултат от основната партия - БСП, приключват безславно.
- Защо умират всички проекти, различни от БСП, в лявото пространство през последните 20 години?
- Хората вярват в изконните ценности на лявото и тази необходимост ги е консолидирала. Така е просъществувала и оцеляла тази партия. Особено в трудни моменти. Ако един ден четирите години, в които участвахме в управлението, се прочетат обективно, от дистанцията на времето, ще се признаят справедливо икономическите, стопанските и социалните резултати. Особено трайния ръст на пенсиите на нашите над 2 300 000 възрастни родители, които са най-пострадалите и ощетените от прехода. Друг е въпросът, че по-голяма част от тези хора не гласуваха за БСП на изборите и ние си даваме сметка за това, но не съжаляваме. Може би само една седма от тези хора оцениха какво е направено за тях. Другите искаха повече. Постигнахме много и по отношение на младите семейства, на безработните. България имаше развитие и никой не може да го отрече.
- Всичко това е в социалната сфера, а вашата социална министърка е подсъдима и никой от вас не я защитава...
- Вижте, когато става въпрос за политически атаки, те са чрез отделни хора към цялата партия. Прави се опит тя да бъде омаскарена. Но е имало и други гонения срещу нас в други исторически периоди. БСП се сплотява от такива атаки и те водят нови симпатизанти.
- Какви са отношенията ви с другите партньори от тройната коалиция - в Кърджали заради "Водно огледало" май се сритахте с ДПС?
- Не познавам проекта в детайли. Последните месеци обаче се усеща политизация на прокуратурата и на отделни прокурори. Това е недопустимо за една модерна европейска страна. Ако в Германия не бяха остатъците от Ваймарската република, сигурно никога нямаше да има Георги Димитров и справедливият Лайпцигски процес. Само година след това такъв процес щеше да е невъзможен, защото съдебната система беше оглавена от нацистите. Днес ме притеснява това, че вътрешният министър дава непрестанни съвети и акъл на съдебната система и се опитва да я подчини. И да всява страх у политиците.
- Познавате бившите си колеги от МС и сте юрист, дали ще има осъден някой от властта?
- Опитвате се да ме накарате да говоря като хората, които току-що укорих. Нека оставим това да се реши по преценката на съда. И съвестта на всички, които работят в съдебната система