Мая Манолова: Само председател на ЦИК няма арестуван

Апр 15, 2010 Новини БСП в медиите 0 1258

  Интервю с депутата от коалиция за България Мая Манолова във в

 

Интервю с депутата от коалиция за България Мая Манолова във в. Дума:

 

- Подготвят се промени в изборното законодателство. Каква е оценката ви за работата на парламентарната комисия, която трябва да подготви новите текстове?
- Трудно е да се даде какъвто и да е определен отговор по всяка от исканите от мнозинството в парламента промени в изборното законодателство. Макар и да започнахме навреме дебатите, работата в комисията може да се характеризира с едно изречение - кипи безсмислен труд. Партиите в парламента заявиха общите си позиции. Проблемът идва от това, че управляващите искат да променят изборното законодателство, но нямат представа как да се случи това и в каква посока да се върви.
- Какво означава това?
- Без ясни цели и намерения няма как да се появят бързи и адекватни решения.
- От ГЕРБ искат да отрежат от участие в изборите българите в Турция. Ще останат ли те без права за следващия вот?
- Тук, както и във всички останали политики на управляващите, предложенията за решения са взаимно изключващи се. Ако мога да направя някакво предположение от това, което се чу от управляващите като визия за промени в изборното законодателство и за гласуването на българите в чужбина, ще спомена две тези. Първата е за въвеждане на пробно интернет гласуване за българите зад граница и, втората - за ограничаване гласуването на онези българи, чиито избирателни секции се намират извън територията на ЕС. Т.е. да се ограничи гласуването на българите в Турция.
- Необходими ли са промени заради сънародниците ни от Турция?
- За да се избегнат нарушенията на изборния процес в чужбина, трябва ясно и точно да се регламентират правилата, по които се разкриват избирателни секции, какво ще е участието на представителите на българската държава в организирането на тези секции и избирателните комисии, както и да се организира контролът и наблюдаването на изборния процес. Има необходимост от ясни правила, които да гарантират честен изборен процес, а това не е толкова трудно.
- Какво друго ви притеснява като член на работната комисия за промени в изборното законодателство?
- Мнозинството е изкушено от идеята чрез промени в изборното законодателство да се опита да си осигури служебно предимство за следващите избори. Това се вижда от идеята на ГЕРБ за въвеждане на постоянна изборна администрация. Такъв вариант се обсъждаше и в предишния парламент, но тогава ние като коалиция не си позволихме експеримента. Подобна администрация малко или много би зависела от волята на управляващите и ще е ангажирана именно с техните интереси по време на изборите.
Предлага се част от състава на ЦИК да е постоянно действащ, както и част от съставите на районните избирателни комисии. Това ще са чиновници, назначени от управляващите, и предвид тоталната политическа чистка, на която са подложени всички сфери на държавното управление, включително и регионалните структури, няма никакво съмнение, че там ще бъдат назначени само верни на ГЕРБ хора. Те ще бъдат ангажирани с организацията на изборния процес и това ще предизвика сериозни съмнения доколко той ще бъде безпристрастен. Кому е нужно това? Ако се случи подобен прецедент, ще е като да имаш служебно предимство пред останалите, които участват в изборите.
- ГЕРБ работи за свиване на администрацията на всички нива. Не е ли това в противоречие с идеята за съкращения на чиновници?
- Обмислянето на нови структури е в пълно противоречие със заявените от ГЕРБ и правителството намерения да се свива администрацията чрез нейното оптимизиране, както и да се намаляват разходите в публичния сектор. Защото една изборна администрация, ако бъде одобрена от мнозинството, има свойството като всяка друга подобна структура да се възпроизвежда. Около нея ще се появят технически сътрудници, компютри, автомобили и т.н., нещо, което вече виждаме около новите министри. Виждаме го като разрастване на съпътстващата администрация и около новото ръководство на Народното събрание.
Абсолютно неразумна е идеята, за да се оправдае постоянният състав на бъдеща постоянна ЦИК, тя да се занимава и с актуализиране на избирателните списъци. Нормално е избирателните списъци да се изготвят там, където е базата данни - служба ГРАО и общините. Да се дублира процесът по сверяването на списъците и от бъдеща постоянна ЦИК е абсурдно. Представете си списъци с милиони избиратели. Какво обезпечаване - техническо и кадрово, ще се изисква. На никого не му трябва това. По отношение прецизирането на избирателните списъци е достатъчно да се напишат определени правила, по които отделни лица да се изключват от тях.
Има и още една абсурдна идея - към всяка изборна администрация да има магистрати. И понеже предложението е лишено от логика, на шега предложих да назначим по един прокурор към нея, защото към момента само председател или член на ЦИК няма арестуван. А така въпросните магистрати в изборната администрация ще могат да съчетават по няколко дейности едновременно.
- Трябва ли да продължи работата на комисията за промени в изборното законодателство?
- Аплодирах управляващите, които в добър срок започнаха дебатите по промените в законодателството и предложиха новия избирателен кодекс. Но работата ни постепенно се превърна в говорилня и в търсене на решения, изгодни само и най-вече на управляващото мнозинство, като загърбихме интересите на обществото.