Защо на финансовия министър сметките все са му криви

Апр 15, 2010 Новини БСП в медиите 0 1416

  Георги Кадиев, в

 

Георги Кадиев, в. Сега

 

От седмици правителството се занимава с арести, белезници, национализиране на електроразпределителни дружества, качулки по клиентски центрове и прочие ПР мероприятия.

В същото време вече има предварителни данни за касовите приходи за първото тримесечие, които показват провал на приходната част. Окончателните данни ще се различават с няколко милиона лева, но касовото изпълнение дава една достатъчно добра картина.

А тя е лоша и вече очертава тенденция

Съгласно плана на Министерството на финансите (МФ), основан на Закона за държавния бюджет, през януари са планирани приходи от 1.560 млрд. лева, а са събрани 1.234 млрд. лв., т.е. с 326 млн. лева по-малко. За февруари планът е 946 млн. лева, а са събрани 548 млн. лева, т.е. с 398 млн. лева под плана. За март са планирани 1.399 млрд. лева, събрани са 947 млн. лева или 452 млн лева под плана. Общо за тримесечието недосъбрани са 1.176 млрд. лева. Огромна сума! Помислете само колко проблеми биха могли да се решат с нея.

Отдавна останаха в историята недомислиците за жичката между НАП и Агенция "Митници" и 800 млн. лева приход, които щяха да дойдат само от това. Забравихме и приказките за 2 млрд. лева от контрабанда, които с едно щракване на пръста щяха да бъдат събрани.

Финансовият министър показва завиден оптимизъм, заявявайки очаквания неизпълнените приходи за годината да са 1.2 млрд. лева. Та това ниво почти е достигнато само за 3 месеца и не се вижда обръщане на тренда.

За първите два месеца на годината събраният ДДС е с 575 млн. лева по-малко от същия период на 2009 г. Събран акциз - 92 млн. лева по-малко, корпоративен данък - 44 млн. лева по-малко, мита - 14 млн. лева по-малко. Само при данъка на физически лица има леко изпълнение над нивото от 2009 г. - с около 5 млн. лева.

Така че тенденцията е към влошаване на събираемостта, а не към подобряване. Големи фирми обявиха, че ще поискат възстановяване на корпоративния данък, тъй като са надплащали авансово през годината. Безработицата ще отнеме приходи от данък общ доход.

В борбата с измамите на ДДС не се вижда напредък

Приходите от акцизи от цигари са спаднали с 15%, въпреки увеличение на ставката с 24.5 %. От НОИ обявиха, че изостават от плана със 130 млн. лева.

В същото време приходните мерки в антикризисната програма са незначителни и доголяма степен безсмислени. Данък лукс например едва ли ще донесе повече от 5-6 милиона лева. Облагането на застрахователите с данък оборот вместо с данък печалба със сигурност ще накара някои от тях да се регистрират извън страната. 50 млн. лева от увеличаване на авансови вноски по корпоративен данък също няма да дойдат - нали всяка фирма има правото да си направи калкулация и с декларация до НАП да си промени размера на вноската? Глупави ли са тия фирми, че да плащат авансово кухи бъдещи печалби?

Разходните мерки пък са крайно спорни

Отрязване на 10% от бюджети на министерства и ведомства без никакъв анализ кой как се справя? Продажбата на емисии? Добре, но с нея не може да запълвате бюджетни дупки, а само да правите екоинвестиции. Продажба на комасирана земя? Нали знаете каква цена ще получите, когато продавате под натиск? Продажба на миноритарните дялове в ЕРП? Кой толкова ще иска да купи дялове в дружество, което никога не е плащало дивиденти, и мажоритарният собственик прави каквото си иска?

Добавете към това и слаб министър със склонност да влиза в безсмислени конфликти. Добавете грешни професионални решения да се закрие АДВ, от което принудителното изпълнение спря, или да се закрият териториалните дирекции на НАП. Добавете крайно демотивирани служители от хвърчащи към тях предложения ту да им сложат таван на бонусите, ту сами да си покриват осигуровките. Добавете слаб екип в министерството, защото очевидно министърът не е направил сам лошо прогнозиран бюджет за 2010 г. Добавете грешните решения да се спре възстановяване на ДДС и плащания към фирми в края на 2009 г., с което напълно се запуши и 2010 г.

Първият антикризисен план на ГЕРБ беше от 82 точки, от септември 2009 г. Нищо не се изпълни и всички го забравиха. Сега вторият план върви с бързи крачки по пътя на първия.

Затова е време управляващите да дадат бързо план Б. Да започнат със смяна на министъра на финансите. Да продължат с кадрови промени в министерството и по агенции, защото рибата се вмирисва откъм главата. Да мотивират хората и си съберат приходите. Да работят с МВР и прокуратурата не с показни акции и със завиване на деца през глава, а да ликвидират каналите за контрабанда и ДДС измами.

В противен случай ще стигнем до провал на бюджета. Което дори и ние, политиците от опозицията, не искаме. Защото политиката е политика, но финансовата стабилност си е финансова стабилност. Тя е неприкосновена.