ПГКБ ще продължи да предлага работещи решения, които да гарантират икономическата стабилност на страната и да защитят социалните придобивки на хората

  Парламентарната група на Коалиция за България и през тази сесия ще бъде последователна и предсказуема

 

Парламентарната група на Коалиция за България и през тази сесия ще бъде последователна и предсказуема. Ще предлагаме и ще търсим в диалог с други парламентарни групи работещите решения, които да гарантират икономическата стабилност на страната и да защитят социалните придобивки на хората. Това каза председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в началото на новата парламентарна сесия. Лидерът на социалистите изрази съжаление, че Народното събрание продължава да не изпълнява ефективно своите функции за контрол на изпълнителната власт. По думите му парламентът е изпълнител на „чужда воля" и близо 1/3 от поставяните въпроси в пленарна зала се отклоняват без да има мотиви за това. Продължава и практиката на лобистки законопроекти. По думите на Станишев в програмата за тази седмица има 2-3 такива законопроекта и даде за пример промените в Закона за управление на отпадъците и в промените в НПК.

„Учуден съм от лекомислието на правителството, с което то се отнася към икономическото състояние на страната", отбеляза Станишев. Той изрази очакването си да се дискутира в Народното събрание антикризисната програма на правителството. Според лидера на БСП трябва да се търси консенсусна и отговорна антикризисна програма като инициатор трябва да бъде правителството и мнозинството. Според него обаче от страна на управляващите липсва желание това да се случи. „Ако в много кратки срокове този подход не се промени, политическата цена ще я плащате вече вие, много по-бързо, отколкото очаквате, защото има старо римско правило „Хляб и зрелища", обърна се Станишев към управляващите. „Откъм зрелище определено сте добри - всеки ден стряскате обществото с показни акции. Но все повече на преден план излиза проблемът с хляба", добави лидерът на БСП.  

Според Станишев е тревожно, когато едва на деветия месец от управлението все по-преобладаващото усещане сред хората е чувството на несигурност и безперспективност. Липсва ясна линия на управление на правителството и мнозинството. Лидерът на БСП отбеляза, че правителството все повече създава впечатлението за панически действия. "Дори се появи шега, че не е лошо нивата на данъчното облагане да се обявяват, както курсовете на централните банки - днес ДДС ще бъде 18% , утре - 22%, а вдругиден - 24%, в зависимост от това коя страна посещава министър-председателят и от ставката на данъка там", каза Станишев. Такова поведение според бившия премиер показва липса на ясна насока как страната да бъде изведена от кризата. Станишев обвини управляващите в разнопосочни сигнали по основни политики и даде за пример отношението им към членството в механизма ERM-2 и в Еврозоната, което обърква и бизнеса, външните агенции и международните институции.

Според лидера на БСП бюджетният дефицит ще бъде много по-голям от прогнозирания. "Когато убиваш икономиката, когато се концентрираш върху счетоводителския подход няма как да събереш данъци", подчерта той. Станишев заяви, че левицата ще подкрепи проекторешението за проверки относно замяната на част от българския външен дълг, ако то бъде разширено с много други не по-малки важни през последните години решения. Така например може да се започне от приватизацията на редица държавни банки, както на Булбанк по времето на правителството на ОДС.  „Парламентарната група на Коалиция за България няма притеснение от тези теми, защото винаги е имала ясна позиция", заяви Станишев. „Нека разширим проверките, които трябва да извърши Министерството на финансите по отношение на това какви последици за българските граждани и бюджета са настъпили от голямата приватизация по времето на Иван Костов, включвам и „Кремиковци" - за 1 лев", предложи лидерът на БСП.

Социалистите призоваха управляващите от ГЕРБ да съберат кураж и да представят новия здравен министър Анна-Мария Борисов на парламента. От БСП  изразиха и възмущение от това, че гласуването на кандидатурата й в Народното събрание се отлага, а обсъждането на промените в здравната система ще мине без нейно присъствие.