Жельо Бойчев, БСП: Столична община замисля и четвърта фаза за управление на отпадъците, тъй като те са много добри в усвояването на средства

Май 30, 2018 Новини БСП 0 1563

30.05.2018 г.

Столична община замисля и четвърта фаза за управление на отпадъците, тъй като те са много добри в усвояването на средства. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на кръгла маса на тема „Има ли София интегрирана система за управление на отпадъците?“, организирана от Дискусионен клуб „Политика 21“ към БСП – София.

„350 млн. лв. за може би най-скъпата инсталация за механично и биологично третиране, която не работи ефективно в същото време и за инсталация за зелени отпадъци – 47 млн. Дотук сме похарчили над 400 млн. лв. В момента се предлага да се похарчат още 300 млн. лв. за третата фаза. Твърдя, че такъв тип скъпо съоръжение към цена на тон, третиран отпадък, няма”, коментира Бойчев. По думите му всичките съоръжения за управления на отпадъците, изградени досега плюс проекта за RDF инсталацията, ще стигнат 1 млрд. лв. в София. „Думата е ефективност, която трябва да се гони в тези дейности. Това го няма в София“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той обърна внимание, че всички тези скъпи и неефективни разходи ще отидат в таксата битови отпадъци на столичани.

„Сметосъбираме, извозваме боклука до гара „Яна“, която е на 20 км, маханично-биологично третираме една част, друга депонираме там и след това RDF-a обратно ще го връщаме в София. З това от управленска гледна точка има само една дума и тя е глупост“, заяви Бойчев.