ПГКБ иска анкетна комисия да провери къде изчезнаха 2млрд.лв от фискалния резерв

Апр 13, 2010 Новини БСП 0 1619

Цецка Цачева  отказа яснота по  въпроси за договорите на предишното правителство с дългосрочно финансиране Депутатът от ПГКБ Димитър Горов е отправил писмени въпроси към всички министри за сключените договори и техния размер

Цецка Цачева  отказа яснота по  въпроси за договорите на предишното правителство с дългосрочно финансиране

Депутатът от ПГКБ Димитър Горов е отправил писмени въпроси към всички министри за сключените договори и техния размер. Горов е получил отказ от Цецка Цачева, според която тази информация може да се получи по реда на Закона за достъпа за обществена информация. Очевидно управляващите крият информация, за да не могат да бъдат оборени техните манипулации. Така разтълкува действията на управляващите председателят на НС на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев на брифинг в НС. По повод стойността на договорите той коментира, че има очевидно манипулиране на данни. 

Станишев припомни, че предишният кабинет е оставил 8,2 млрд.лв. фискален резерв и е погасил предварително част от държавния дълг в размер на 2 млрд.лв. Изплащането на дълга спести немалко разходи на това правителство, изтъкна председателят на ПГКБ. Ако не го бяхме направили фискалният резерв щеше да е 10,2 млн.лв. Той припомни, че в момента фискалният резерв е 6,3 млрд. и попита къде са останалите пари, които предишното правителство остави? След като управляващите не дават тази важна за обществото информация, ПГКБ ще поиска да се направи анкетна комисия, за да изясни състоянието на фискалния резерв - колко пари има в него, по какъв начин се стопява той за последните 9 месеца, за какво се харчат тези средства, поясни Станишев. Това е доста абсурдна ситуация, в която парламентът не е наясно какво е състоянието на държавните финанси. Дори в бюджетната комисия, където нашите народни представители поставят въпроса за текущото състояние на бюджета и на фискалния резерв, такава информация не се представя, каза той. Според него с пари от фиска се запушва бюджетният дефицит, а разходите на държавата са нараснали от 37% на 42% от БВП след като ГЕРБ пое властта. Това правителство харчи значително повече и въпреки това не може да осигури функционирането на основни социални системи, заяви лидерът на левицата. 

Към 20-ти април се очаква Евростат да излезе със своята оценка за дефицитите на всички страни в ЕС, заяви още Станишев. Във връзка с идеите на министър Дянков да ревизира бюджет 2008 председателят на социалистите припомни, че според проучване на Евростат България е една от малкото страни с излишъци за 2008-ма. По това време двайсет държави от ЕС са с тежки дефицити, коментира председателят на ПГКБ. По думите му правителството е в неспособност да се справи с кризата и да набави бюджетни приходи и прилага счетоводни номера. Има сериозна опасност Евростат да не признае част от приходите, които правителството вкара в бюджета, заяви той.

Идеята на правителството да плаща част от задълженията на държавата към бизнеса чрез ББР вероятно няма да бъде отчетена от Евростат като разход, който не е бюджетен, съобщи още Станишев. Според него идеята на правителството да се постави 10% буфер от разходите на министерствата е заобикаляне на закона. Той припомни, че предишният кабинет е вземал подобни мерки само чрез бюджета, т.е. със съгласието на Народното събрание.

Пакетът антикризисни мерки е нищо, но от сърце, заяви председателят на БСП. Той беше категоричен, че предложените от правителството мерки трябва да се обсъдят в НС. 5-минутното представяне на антикризисния план, направено от министър Дянков в НС е смешно и цинично, каза Станишев. На въпрос дали ПГКБ ще предложи свои антикризисни мерки той заяви, че още в проектобюджета са били предложени такива и че от левицата са готови да дадат още идеи за борба с кризата. Той определи изплащането на задълженията към фирмите и стабилизирането на здравната система като най-важните антикризисни мерки.  

Кажете ми една реформа, която е извършена от това правителство? С този реторичен въпрос отговори лидерът на левицата на думите на Бойко Борисов, че никой не е правил по-големи реформи от него. Няма реформи, има само оплакване от лошото наследство. Пенсионна реформа - добре, че се отказаха от нея във вида, в който беше; здравна реформа - това е просто ликвидация на голяма част от общественото здравеопазване, коментира Станишев.