БСП иска антикризисният план на правителството и Законът за държавния бюджет да влязат за преразглеждане в Народното събрание

Апр 08, 2010 Новини БСП 0 1172

Управляващите се опитват да си създадат политическа полиция Откъде ще дойдат пари, след като Конституционният съд отмени текстовете от бюджета, които позволяваха МС да съкращава произволно разходи? Това попита на пресконференция председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев

Управляващите се опитват да си създадат политическа полиция

Откъде ще дойдат пари, след като Конституционният съд отмени текстовете от бюджета, които позволяваха МС да съкращава произволно разходи? Това попита на пресконференция председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев. Той напомни, че ПГКБ многократно е предупреждавала за проблемните текстове и след това ги е дала на КС. Социалистите настояват антикризисният план на правителството и Законът за държавния бюджет да бъдат вкарани в парламента за преразглеждане. Според Куюмджиев с действията си настоящото правителство покровителства сивия сектор и контрабандата. Най- фрапантният факт е липсата на 2млрд.лв от държавния резерв, които управляващите пропиляха за осем месеца.

Секретарят ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Антон Кутев коментира, че ако беше протекъл дебат в НС за антикризисните мерки, сега ситуацията щеше да е различна. По думите му, ако планът беше приет от парламента, управляващите нямаше да имат възможност да го променят и изведнъж да се отмятат от едни от най-важните си мерки. Цялата тази криза ще завърши с процес срещу Симеон Дянков. След три месеца ще бъдем изправени пред национална катастрофа, прогнозира Кутев.

Секретарят на БСП коментира и ветото на президента върху текстове от НПК. Той припомни двете основни промени в документа, срещу които ПГКБ възрази остро - резервният адвокат и повдигане на обвинение по показания на анонимен свидетел и СРС. По думите му тези промени дават възможност за манипулиране на доказателства. „Текстовете по безкрайните дела" също са проблематични, според него. Това е пряко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, в която една от основните постановки е справедлив процес в разумен срок, каза той.

С тези текстове в НПК полицията става политически инструмент, възмути се  Кутев. Това е основен проблем в държавата, защото Бойко Борисов ще си замине рано или късно, но възможността за политическа  репресия остава и тя представлява сериозна заплаха за демократичния процес в България. Ще се започне с министри и депутати, тези които ще понесат цената обаче ще бъдат гражданите, коментира Антон Кутев. Според него причината за поява на политическа полиция е фактът, че Дянков и Борисов са пряко заплашени, защото некомпетентността започва да им личи. Диктатурата на посредствеността е това, което се налага бавно и постепенно в тази държава. Това са лоши практики, които веднъж въведени в една държава, не могат да бъдат премахнати с години, прогнозира Кутев. По думите му, ако съдът и прокуратурата свикнат с политическите поръчки, ще е много трудно някой да ги спре.

На въпрос как би коментирал избора на премиера за здравен министър Антон Кутев заяви, че корабът на това правителство потъва по-бързо, отколкото сме очаквали. Той определи първата изява на Анна-Мария Борисова като неуместна. На Бойко Борисов му става все по-трудно да намира хора, които да си мислят, че могат да измъкнат потъващата лодка на повърхността. Така си обяснявам избора за нов здравен министър, обясни секретарят на ПГКБ.

Относно скандала с ЕРП-тата Кутев заяви, че има опасност евентуалната национализация на дружествата да доведе до отлив на доверието на инвеститорите към България.

 

Още от пресконференцията може да прочетете тук >>>