Евгени Кирилов предлага стратегия на ЕС за Южен Кавказ

Европейският съюз трябва да активизира своята роля в региона Комисията по външни отношения на Европейския парламент ще обсъди тази седмица доклада на българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов за "Нуждата от стратегия на ЕС в Южен Кавказ"

Европейският съюз трябва да активизира своята роля в региона

Комисията по външни отношения на Европейския парламент ще обсъди тази седмица доклада на българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов за "Нуждата от стратегия на ЕС в Южен Кавказ".

Докладът на Евгени Кирилов очертава необходимостта от по-голяма стратегическа роля на Европейския съюз в Южен Кавказ и призовава към изработване на цялостна стратегия на ЕС към страните от региона (Грузия, Армения, Азербайджан).

Основният фокус на доклада попада върху все още неразрешените конфликти в Грузия (Абхазия, Южна Осетия) и т.нар замразен конфликт в Нагорни Карабах (между Армения и Азербайджан). Според заключенията в документа тези конфликти са основната пречка за постигане на политическа стабилност, устойчиво социално-икономическо развитие в региона и подобряване на инвестиционния климат, особено в контекста на европейската енергийна сигурност. 

Докладът отбелязва още стратегическото геополитическо разположение на трите страни и нарастващото им значение като енергиен, транспортен, комуникационен коридор, свързващ Каспийския регион и Централна Азия с Европа. Документът подчертава също така важността на региона за европейското енергийно сътрудничество и сигурност (развитието на Южния енергиен коридор - тръбопроводите "Набуко" и Бял поток).

Докладът на Евгени Кирилов за "Нуждата от стратегия на ЕС в Южен Кавказ" ще бъде гласуван на заседание на Комисията по външни отношения на ЕП в четвъртък.