ПГКБ сезира прокуратурата за Закона за наркотичните вещества

Апр 06, 2010 Новини БСП 0 1231

Управляващите демонстрират полицейщина, граничеща с абсурд ПГКБ ще подаде сигнал до Главния прокурор и Парламентарната комисия за борба с корупцията заради скандала със Закона за наркотичните вещества и прекурсорите

Управляващите демонстрират полицейщина, граничеща с абсурд

ПГКБ ще подаде сигнал до Главния прокурор и Парламентарната комисия за борба с корупцията заради скандала със Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Това обяви на пресконференция секретарят на ПГКБ Мая Манолова. Тя припомни, че опитите на социалистите да се създаде анкетна комисия по случая с подменени текстове от закона бяха осуетени от мнозинството.

Манолова заяви, че има много неясни въпроси, свързани със закона. Един от тях е как зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС Пламен Цеков е прочел в пленарна зала текст, който не фигурира никъде. Същевременно на няколко пъти той даде различни обяснения за случилото се, като накрая се оправда с правната комисия. Как се случи така, че председателят на НС Цецка Цачева даде текст за обнародване на президента, който не беше гласуван от депутатите и защо скандалните поправки бяха публикувани в „Държавен вестник", се питат от левицата. По думите на Мая Манолова текстът и до момента щеше да действа, ако президентската администрация не беше информирала за нарушението.

Според Мая Манолова в случая със Закона за наркотичните вещества не става въпрос за грешка, а за престъпление по служба. Тя изрази недоумение как може да има такива прецеденти в българския парламент и как определени хора си позволяват да накърняват имиджа на институцията. Социалистите се надяват сезираните органи да предприемат мерки по случая. От скандалните фалшификации са можели да се облагодетелстват фирми, които да правят скрита реклама на наркотични вещества. Над 10 млн.лв. биха спечелили фирмите, които са имали интерес от фалшификацията, допълни секретарят на ИБ на БСП и депутат от ПГКБ Антон Кутев.

Кутев  коментира думите на Бойко Борисов, според когото арестите били най-ценната антикризисна мярка. Според секретаря на ИБ на БСП арестите са една кулминация, едно безсилие, което достига до абсурда. Той заяви, че колкото повече се задълбочава кризата, толкова повече ще се засилват арестите. Ние приветстваме въвеждането на ред, но начина, по който се прави е вулгарна полицейщина, възмути се Кутев. Законността не може да се налага чрез нарушаване на законите, аргументира се той. Според секретаря на ИБ преди да мине през съда всеки български гражданин е поне толкова невинен, колкото Цветелина Борисова. Той беше категоричен, че ако има обвинения към левицата, то трябва да се работи и по случаите като този с придобиването на състоянието на Борисова и промените в закона за наркотиците. 

Антон Кутев изтъкна, че новият антикризисен план на правителството няма да реши проблемите на страната и припомни, че първият такъв план се е оказал пълен провал. Депутатът от левицата прогнозира, че истинският антикризисен план ще се появи през юни, след като министър Симеон Дянков бъде освободен.

На въпрос за обвиненията към Борислав Гуцанов и намеците на Бойко Борисов, че е близък до лидера на БСП Сергей Станишев, Антон Кутев заяви, че Гуцанов е бил избран, така както се избират високите позиции в БСП- чрез избори. Според него премиерът се опитва индиректно да прехвърля вина върху Станишев. Кутев шеговито попита дали Сергей Станишев е по-близък с Гуцанов или Борисов с Цветелина Бориславова?