Коалиция за България иска спасителни мерки за икономиката на страната

  ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България   Уважаеми дами и господа народни представители, Икономическата криза в България продължава да се задълбочава

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

Икономическата криза в България продължава да се задълбочава. За съжаление тя прераства в социална, политическа, а в последните дни и в институционална. Причина за това не е наследството, получено от предходното управление, а некомпетентната, непоследователна и неадекватна политика на правителството на ГЕРБ. Крайно време е правителството да престане да се крие зад миналото и да поеме отговорност за случващото се в страната.

Осеммесечното бездействие (или още по-лошо - некомпетентно действие) на ГЕРБ задълбочи проблемите, а икономиката и обществото стават неуправляеми:

  • Публичните финанси са в критично състояние. Правителството е неспособно да осигури приходната част на собствения си бюджет. Само за първите два месеца на тази година приходите са намалели с 1,1 млрд. лв. по сравнение с миналата година. В същото време разходите растат: само за януари и февруари дефицитът е над 1,3 млрд. лв. Причината за този дефицит не се дължи на разплащане на стари задължения към бизнеса. За двата месеца са разплатени между 100 и 130 млн. лв., а дефицитът е над 1,3 млрд. и причината за него е друга.
  • Реалната икономика изпитва все по-големи вътрешни затруднения. Докато външните пазари, макар и плахо, започват да се възстановяват и износът леко се повишава, правителството създава все по-сериозни проблеми на бизнеса. Орязаните капиталови и инвестиционни разходи на държавата генерират невиждана вътрешна криза. Държавата стана най-големият длъжник. На фирмите се дължат над 2 млрд. лв. Не е възстановено ДДС от 800 млн. лв. Правителството е главният „мотор" на вътрешната криза!
  • Тежестта на кризата се прехвърпя върху гражданите. Доходите са замразени или падат. Данъци, такси, осигуровки растат. Хората обедняват! През последните дни ежедневно над 1300 души губят работата си. От началото на 2010 г. всеки месец между 30 и 40 хиляди остават без работа. Това е населението на един голям български град! В същото време няма никакви ефективни мерки на правителството на пазара на труда.

През април изтича срокът за изпълнение на т.нар. антикризисен план на правителството. Ако този план и тези мерки бяха наистина антикризисни, сега България щеше да излиза от кризата, както твърди Симеон Дянков! Нищо подобно! Кризата става все по-дълбока и обхваща на практика всичко: публичния сектор, бизнеса, личния живот на хората. Всичко

Над страната надвисва катастрофа! Защото това не е антикризисен, а прокризисен план и ние ви предупреждавахме за това:

  • Предупреждавахме ви да не намалявате осигурителната тежест с нови 2%. Не ни послушахте и сега се готвите да обложите цинично дори пенсиите.
  • Предупреждавахме ви да не задържате плащанията към бизнеса, тъй като това ще се върне като бумеранг върху приходите в бюджета и ще влоши състоянието на икономиката. Не ни послушахте! Защото си бяхте внушили, че кризата е най-подходящият момент да влезем в еврозоната! Кой влиза в ЕRM2 по време на криза! Да не говорим, че няма кой да ни приеме по време на криза!

С действията си, с противоречивите и постоянно сменящи се послания  правителството гони чуждите инвеститори и съсипва българския бизнес. Насила го натиква в кризата!

Наскоро чух обвинение, че правителството е оставило страната на автопилот! Не! Правителството изключи автопилота, а то самото не може да управлява държавата! Автопилот е пазарът. Като не плащате на фирмите, като не връщате ДДС, като не плащате навреме на домашните лекари, като забавяте детски, инвалидни, пенсии, заплати и т.н. вие изкривявате и блокирате пазара! Така в кабината за управление не остава нито пилот, нито автопилот! Има стъписване, хаос, паника. И трескаво търсене на виновния за празния резервоар, т.е. за празния бюджет.

Тук ще си позволя леко лекционно отклонение. Бюджетът за 2010 г. не е „наследен" от предходното правителство. Той се планира и пълни от това правителство! Вие, господа управляващи, не можете да напълните собствения си бюджет! И неграмотните разбират, че няма как тройната коалиция да „открадне" парите, които това правителство не е събрало! Но това правителство може да изпразни фискалния резерв, който натрупаха предишните две правителства. И го прави охотно. Само за последните два месеца той е намалял с 2 млрд. лева! Къде са парите, г-да управляващи?

Премиерът много обича да казва: „Аз плащам!". Не, г-н Борисов, плащат предходните две правителства със събраните пари в резерва! А по-точно - плащат българските данъкоплатци!

В последните дни наблюдаваме умишлено нагнетяване на напрежението. Ежедневно се генерират заплахи към най-различни социални групи:

  • Пенсионери;
  • Лекари;
  • Полицаи, военни, държавни служители;
  • Бизнеса;
  • Дори към децата и болните.

Премиерът обяви, че положението в страната е като след войната (не се разбра коя, но не това е важното?).

Към това се прибавя и съзнателното нагнетяване на политическо напрежение - опити за дискредитиране и отстраняване на държавния глава в условия на криза; агресивно растящи нападки към бившата коалиция; вкарването за обсъждане в НС на арогантно-тенденциозния доклад на комисията „Станишев". Умишлено се всява объркване, страх, паника. С единствена цел: манипулиране и отклоняване на общественото мнение от истинските проблеми на хората  - кризата, безработицата, обедняването. С цел да се скрие очевадната истина, че правителството няма антикризисна програма, че то е некомпетентно, некадърно, неадекватно и опасно за България. Което се доказва и от „гръмването" на поредния некадърен  министър! Друг е въпросът дали е само некадърност?

Подобни прийоми удивително напомнят за събития в една друга страна, извели на политическата сцена фашизма и хвърлили света в най-страшния кошмар на 20 век. Аз питам ГЕРБ, питам ОДС, питам СДС: не ви ли притеснява, че управлявате с „Атака"? В коя друга европейска държава партньорите на „Атака" са на власт? В коя друга европейска държава човек може да бъде осъден само по донос и подслушване? Симеон Дянков не може да бъде записван без негово съгласие, а всички други българи могат да бъдат не просто подслушвани и записвани без тяхно съгласие, а да бъдат съдени и осъдени чрез подслушване и донос от „таен" свидетел! Това не е от роман на Кафка! Това е нова законодателна норма, наложена от управляващото мнозинство. Възниква справедливият въпрос: дали участието на „Атака" в управлението е само политическа патерица или идеологическа хармония?

Кой нарушава Конституцията, г-да управляващи?

КБ настоява управляващата дясна коалиция да направи трезв анализ на ситуацията и спешно да  подготви не антикризисни мерки (времето за тях беше пропуснато), а спасителни мерки: за всички българи, за българския бизнес, за България. Защото без такива мерки след края на кризата България ще се окаже още по-далеч от Европа, изостанала технически, технологично, икономически и социално.

Призоваваме ви: опомнете се! Сега не е време за социална и политическа конфронтация, за политически войни и извънредни избори. България има ясен проблем: кризата! В тези условия страната като никога се нуждае от социален и политически мир и от антикризисен консенсус. Подгответе необходимия спасителен план с участието на всички партии, работодатели, синдикати. Подгответе и осъществете не просто мерки, а необходимите реформи!

Подобно на тежките години след войната българският народ е готов да следва правителството си. Но то трябва да го води към икономически растеж и социална сигурност! А не да препуска хаотично във всички посоки! „Конникът без глава" не е политическа технология за управление, особено по време на криза!

31 март 2010 г.