„Беден народ, слаба икономика, репресивна държава” е формулата на управление на ГЕРБ

Показната акция на мнозинството с искането за импийчмънт  претърпя провал в парламента   Цел на днешната позорна за парламента процедура е да се проведе показна акция срещу всеки, който дръзне да се противопостави на правителството

Показната акция на мнозинството с искането за импийчмънт  претърпя провал в парламента

 

Цел на днешната позорна за парламента процедура е да се проведе показна акция срещу всеки, който дръзне да се противопостави на правителството. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГКБ Сергей Станишев по време на обсъждането на проекта за решение за искане за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов.

„Истинските мотиви са политически и ги призна самият премиер - защото президентът се осмелил да критикува идеолога, стълба и символа на това правителство, бих казал и слънчицето на премиера - Симеон Дянков. Честит ви символ", обърна се към мнозинството Станишев. Според него искането за импийчмънт е и заради критиките на президента към "другия колос в правителството" - Цветан Цветанов. „Щом един президент може да бъде свален за това, какво остава за обикновените граждани - лекарите, фермерите, съдиите", коментира Станишев. Той предложи на мнозинството да си приеме закон за защита на държавата и за забрана на БСП. „Не случайно вашият лидер лансира тази идея преди месеци. Променете и Конституцията и запишете, че България се управлява от Цветанов, Борисов и Дянков", добави лидерът на БСП.

Според Станишев с дебата за импийчмънт управляващите целят да се подмени дневния ред на обществото и темата за задълбочаващата се криза в страната да остане на заден план. „Дневният ред на обществото се подменя от лъжи, компромати, натиск", заяви председателят на ПГКБ. По думите му парламентът вече не е място, където се вземат решения, а е един параван. „Премиерът ви командва като пешки и показва колко ви уважава", обърна се към депутатите от управляващата партия Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че управляващите не желаят и не водят дискусии за политика. За сметка на това всеки ден на медиите се пуска някой скандал като целта е да се скрият последиците от кризата. По думите на Станишев действията на премиера водят до формулата „беден народ, слаба икономика, репресивна държава". Лидерът на БСП напомни, че правителството все още не е отчело свършеното по приетия антикризисен план, но вече се готви нов. „Не желаете да се говори и за това, че изграждате по същество една полицейска държава", каза той. Според Станишев Бойко Борисов говори постоянно, че няма достатъчно власт и затова не може да направи нищо. Всеки неуспех се обяснява от Бойко Борисов с недостатъчна власт и се използва за повод да иска още власт. „Като премиер му е виновно лошото наследство от предишното управление, вече и президентът. Като кмет му беше виновна липсата на пълно мнозинство в СОС, получи го, но без особен ефект. Като главен секретар на МВР измисли формулата „ние ги хващаме, те ги пускат", напомни Станишев. Той допусна, че скоро време правителството ще обвини за неуспехите си и ЕС.

Според председателя на БСП днешният дебат опира до защита на свободата и демокрацията в България. Станишев припомни думите на немски пастор, лежал в концентрационните лагери на Хитлеристка Германия - "Когато арестуваха комунистите, мълчах, защото не бях комунист. Когато арестуваха социалдемократите, мълчах, защото не бях социалдемократ. Когато арестуваха евреите, мълчах, защото не бях евреин. Когато арестуваха католическите свещеници, мълчах, защото не бях такъв. Когато дойдоха за мен, нямаше кой да се обади".

„Днес не ни трябват битки, войни между институциите. На нас ни трябва битка срещу кризата". С тези думи Любен Корнезов се обърна към народните представители в парламента. Корнезов напомни неадекватното поведение на вицепремиера Симеон Дянков. В едно шоу той внуши позорни обстоятелства, което според депутата от левицата е  престъпление по Наказателния кодекс. „Този, който нарушава, извършва правонарушение, иска сега отстраняването на президента. Народът е казал „Крадецът вика - Дръжте крадеца", възмути се Корнезов. „Има едно вярно изречение във вашите мотиви и то е „Симеон Дянков е символ на това управление". Дръжте си символа. Аз съм сигурен, че тук ще се намерят народни представители, които да купят еднопосочен билет на Симеон Дянков", каза още депутатът от левицата.

Любен Корнезов беше категоричен, че мотивите, с които мнозинството иска отстраняване на президента, са неоснователни.  „Искането за отстраняването на президента е изключително сериозна работа и затова не можем да премълчим или да подминем с усмивка това свободно съчинение, наречено мотиви", коментира той. По думите му - мотивите са опасни, защото икономическата криза лесно може да се превърне в политическа. Корнезов отбеляза, че президентът е обвинен в нарушение на 12 текста от Конституцията. „Конституцията не е готварска книга, че всеки да се рови в нея и да търси, каквото му е угодно. Това са юридически абсурди", заяви депутатът от левицата.

Корнезов обясни на мнозинството, че един президент може да наруши Конституцията преди всичко с актовете - указите, които той издава. Президентът Първанов е издал 303 указа, които са напълно неоспорими. В обвинителните мотиви се твърди, че срещата с министър Дянков има личен характер, но това не е така, защото преди срещата Дянков е чакан от над 30 журналисти, срещата се провежда в официалната зала, а Дянков е натиснал копчето само на 2 метра от стенографа. Дянков е отишъл на срещата с „бял байряк". „Ако бях аз, щях да дам съвет на Дянков да отиде с червена роза", каза Корнезов. По думите му е абсурдно да се забрани на президента да публикува стенограмата. Няма нарушение на чл. 32 от българската Конституция, заяви Корнезов.

Любен Корнезов напомни, че президентът се е изказвал критично и срещу правителството на Сакскобургготски, и срещу правителството на Станишев. „Не можем да забраним на българския президент да говори", заяви Корнезов. По думите му държавният глава не е деполитизиран орган. Той може да издава актове за съществени политически последици. „Няма пречка президентът да упражнява и извънконституционна намеса", заяви депутатът.  „Винаги президентите в България в критични състояния са се намесвали", отбеляза от своя страна Петър Курумбашев.

„Вие, госпожо Фидосова, какво сте правили през последните 20 години?", попита Кирил Добрев. Според него всички имат отговор на този въпрос по отношение на Георги Първанов. „През тези 20 години той е бил политик от БСП, която реформира, а не от партията на Пашата и на Трактора. Не е бил шеф на охранителна фирма и не е масажирал ушите на Тодор Живков. През 1997 г. Първанов пое политическата отговорност и спаси България от гражданска война, докато всички вие мишкувахте. В неговия мандат България стана член на НАТО и ЕС, а г-н Цветанов като служител на МВР е получавал 7 долара заплата, а накрая завърши с 6 апартамента и 100 хил. лв. в брой", обяви Добрев. В досието на Първанов, за което сините го обвиняват, е записано само че е редактирал родолюбива книга на Методи Димов, която Добрев препоръча на депутатите да прочетат.

От парламентарната трибуна Мая Манолова заяви, че през последните осем месеца управляващите се занимават само с това да вземат цялата власт, въпреки нежеланието на хората да им я дадат. „Депутатите от ГЕРБ могат единствено да натискат бутоните за гласуване", добави Манолова и определи дебата за импийчмънта като „шоу".

Днес бяхте свидетели на операция „Смешниците", заяви Ивелин Николов.По думите му депутатите от мнозинството са загубили време, заплатено от всеки български гражданин за една пародия без нито един сериозен мотив. Николов изтъкна, че сред подписалите искането за импийчмънт има хора с раздвоена самоличност, които са членове на клуба на президента. Той посочи, че половината от подписалите са наследници или бивши членове на БКП. Николов припомни на мнозинството притчата, че на велика Сряда Юда отива при фарисеите, за да ги попита, какво ще ми дадат, ако ви го предам.

По време на дебатите Стефан Данаилов внесе в деловодството на парламента папка със 110 000 подписа в подкрепа на президента. Те са събрани само за 24 часа в областните градове на страната.

Денят в парламента не мина и без поредното нарушение на правилата на Народното събрание от страна на ГЕРБ. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отстрани от залата депутата от Коалиция за България Антон Кутев, след като отказа да му даде възможност да се защити в резултат на обидните квалификации, отправени му от Волен Сидеров. Мая Манолова подчерта, че председателят на НС е длъжен, когато се правят обидни квалификации, да действате своевременно. „След като не можахте да озаптите Сидеров, наказахте Кутев", коментира Манолова. По думите й това, което се случва в парламентарната зала е недопустимо и подронва авторитета на народните представители.

"Не може моралният съдник на обществото да бъде Волен Сидеров - човекът, който замерваше с кюфтета стюардесите в немския самолет, човекът, който е известен с магистрала „Тракия" и с това, че бие къде, който срещне, човекът, който изнудваше след това Павел Чернев, за да го покрие". Това каза Антон Кутев, след като напусна пленарна зала. „Това е потъпкване на демокрацията, което рано или късно ще доведе до диктатура. За сега все още е мека, просто защото Бойко Борисов не може да стигне до тежка диктатура. Той ще падне от власт преди да е въвел тежката диктатура", коментира Кутев.