Парламентарната група на Коалиция за България иска анкетна комисия за фалшификациите на мнозинството около Закона за контрол върху наркотичните вещества

Мар 30, 2010 Новини БСП 0 1287

  Парламентарната група на Коалиция за България ще внесе проект за решение за създаване на временна  анкетна комисия, която да изясни скандалните факти около гласуването и обнародването на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсолите

 

Парламентарната група на Коалиция за България ще внесе проект за решение за създаване на временна  анкетна комисия, която да изясни скандалните факти около гласуването и обнародването на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсолите. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. „Надявам се парламентарната комисия, която най- малкото от самоуважение мнозинството трябва да подкрепи, да изясни цялата истина по този въпрос", коментира лидерът на левицата.

Мая Манолова обясни, че от проверката, която са направили от Коалиция за България,  става ясно, че на второ четене в закона са прочетени от зам.-председателя на комисията по здравеопазване текстове, които не са нито в проектозакона, нито са обсъждани в комисия за второ четене. Пламен Цеков е подвел народните представители и те са гласували текст, който допуска скритата реклама на наркотични вещества върху стоки. Председателят на НС Цецка Цачева не представя за обнародване така приетия закон, а представя на парламента и в последствие с негов указ се обнародва закон, който не е гласуван и не е приет от НС. В последствие с втора поправка неизвестно от кого е изпратена в Държавен вестник и се публикува трети текст, който също е лобистки и допуска скритата реклама на наркотични вещества върху стоки. Така се появяват три текста - единият е четен и гласуван в пленарна зала; друг, който е обнародван в Държавен вестник с указ на президента и трети - обнародван без указ, вероятно с писмо от ръководството на НС. Според Манолова Цачева си е позволила да излъже, заявявайки, че коректният приет от парламента закон, бил този, публикуван в първия брой на Държавен вестник и в случая се касаело за техническа грешка.

От БСП определиха като нелепи обясненията на ръководството на парламента за техническа грешка. „Такива технически грешки не е имало в предишни парламенти. Тук не става дума за техническа грешка. Става дума за нарушаване на Конституцията, на Правилника за дейност на НС и за явна фалшификация и измама на Народното събрание, на народните представители и на българското общество", коментира Станишев. Той изрази опасенията си, че този скандал поставя под въпрос авторитета на българския парламент.

Според социалистите е важно да се изясни какъв е умисълът и какви цели са преследвани, когато се прокарват такива текстове, които очевидно обслужват нечии частни интереси. Трябва да се разбере каква е отговорността на лицата, заинтересовани от текстовете.

Станишев изтъкна, че фалшифицирането не е прецедент от страна на представителите на ГЕРБ и напомни случая с внесеното предложение за замразяване на заплатите. „Ако парламентарното ръководство и управляващите фалшифицират закони, на коя тяхна дума може да се вярва", попита лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира и поредната порция обвинения, които огласи Бойко Борисов за сключени и необезпечени  договори за 2 млрд.лв., които били причината за тежкото финансово състояние и проблемите на сегашното правителство. „Чудя се как прокуратурата се хваща на тези кьорфишеци", заяви лидерът на БСП. Той напомни, че преобладаващата част от обектите, които са заложени във всяка публична инвестиционна програма, са многогодишни. „Държавата не работи с перспектива една година", обясни Станишев. По думите му всяко правителство сключва договори, които имат дори 10 години срок за изпълнение. Това е описано в чл.14 от Закона за устройството на държавния бюджет. Лидерът на БСП изтъкна, че дори настоящото правителство е приело 4 годишна фискална рамка, от която се ръководят министрите. „По друг начин не може да се правят дългосрочни инвестиционни проекти", каза Станишев.

Председателят на ПГКБ припомни, че според управляващите АМ Тракия трябвало да стартира на 3 май строителство за 139 млн.лв. Станишев попива получено ли е разрешение от ЕК, пуснат ли е фиш за финансиране на този лот със средства от ЕК, каквато е идеята на правителството. „По моя информация не е пусната апликационна форма и съответно няма гаранции за финансиране от ЕК", заяви лидерът на БСП. По думите му това означава, че строителството би трябвало да се финансира с държавни средства. „Заложени ли са тези средства в бюджета за тази година. Май не са?", добави лидерът на БСП.

Сергей Станишев коментира, че както са тръгнали, управляващите могат да обвинят предишното правителство за това, че е увеличило пенсиите и доходите в публичния сектор, увеличавало е и социалните ангажименти на държавата. Според лидера на БСП истинският проблем е в приходната част на бюджета за тази година. По думите му управляващите не могат да съберат приходи и търсят изход чрез антикризисни мерки, които се актуализират всеки ден. Станишев изтъкна, че предишното правителство е оставило като наследство фискален резерв от 8млрд. и 200 млн.лв., а фискалният резерв към днешна дата по някои твърдения е вече под 6 млрд.лв.

По отношение на промените в НК, НПК, Закона за СРС и премахването на Бюрото за контрол на СРС Михаил Миков каза, че се създават сериозни проблеми пред контрола на СРС.  Той добави, че с промените в НК се завишават санкциите и почти всички престъпления стават тежки. С промените в НПК данни от СРС да се използват за доказателства. Най-тревожен обаче е фактът, че е отпаднала цяла глава от НПК, която се касае за правата на обвиняемия.

Михаил Миков коментира и повдигнатото обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев. „Очевидно е, че министър-председателят търси друг повод, за да отстрани по някакъв начин една непопулярна фигура в кабинета", заяви депутатът от левицата. По думите на Миков, Нанев е „изкупителна жертва". Той попита какво става с разследването на ДАНС по отношение на пътуването на министър Нанев в края до миналата година до САЩ, за което бе обвинен в конфликт на интереси.

 

Текст на пресконференцията >>>