Антикризисният план на правителството се провали. Управляващите са в паника

Мар 27, 2010 Новини БСП 0 1892

Антикризисният план на правителството, който беше приет през октомври, се провали

Антикризисният план на правителството, който беше приет през октомври, се провали. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на позицията на Националния съвет на партията за икономическата криза в България. Лидерът на БСП напомни, че срокът на приетия от правителството план е 27 април, когато България според прогнозите на управляващите трябваше вече да излезе от кризата. Към днешна дата ситуацията в страната обаче се влошава. Огромна част от мерките на правителството не се прилагат, а други, които се реализираха - като намаляването на осигурителната тежест например, дадоха обратен резултат. „Отговорност за този провал трябва да поеме сегашното правителство", категоричен беше Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че министър-председателят и министрите не спират да се жалват от тежкото наследство, което са получили. „Интересно е дали вчера на Европейския съвет г-н Борисов е попитал гръцкия премиер г-н Папандреу за наследството, което получи той", отбеляза Станишев. По думите му правителство на социалистите в Гърция е наследило огромен държавен дълг - около 120% от БВП и 13% бюджетен дефицит. Станишев изтъкна, че в България към края на предишното управление държавният дълг е бил 14% от БВП. Фискалният резерв е възлизал на 8,2 млрд.лв., като предварително е погасен и държавен дълг за около 2 млрд. Лидерът на БСП напомни, че в края на годината Бойко Борисов самодоволно подчертаваше, че България е с най- ниския дефицит в целия ЕС. Осем месеца след началото на управлението, изведнъж откриват много тежко наследство. „Отново манипулират данни. Мамят обществото за пореден път, за да замажат собственото си бездействие и некомпетентност.", коментира Станишев.

Според председателя на БСП причина за задълбочаващата се криза в страната е  провежданата от правителството неадекватна дясна финансова, икономическа и социална политика и самоцелното търсене на максимално балансиран бюджет. Станишев отбеляза, че в името на бюджетния баланс се води политика на неразплащане с бизнеса, на задържане на ДДС и неизпълнение на социални ангажименти. „Тази политика е вредна дори и от гледна точка на бюджетните баланси. Защото когато няма работеща икономика, не можеш да събереш приходи", обясни лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев под извинението от икономическата криза управляващите говорят за приватизация на НДК, на Топлофикация София, на 15% чрез борсата от изцяло държавните предприятия в енергетиката. Приватизацията е във философията и на здравната реформа. Според лидера на социалистите в условията на криза резултатът от подобна приватизация би бил разпродажба на публични активи на безценица. „Реално се сбъдва нашето предупреждение от преди изборите, че гласувайки за Борисов, ще се получи политиката на Иван Костов", напомни председателят на социалистите.

Сергей Станишев коментира и непоследователната политика на правителството. „Всеки ден в публичното пространство се хвърлят нови инициативи, които се отменят на следващия ден. Такова поведение внася огромен стрес в икономическите субекти, в цялото общество", коментира лидерът на БСП. Той напомни, че само преди два месеца премиерът говореше за намаляване на ДДС. Сега се говори за увеличаване с 2% или 4% на ДДС. Станишев изтъкна, че повечето от мерките, които се обсъждат сега не засягат същността на икономиката. Те не дават отговор на това как икономиката да се задвижи, а се фокусират единствено как да се напълни бюджета.  

Лидерът на БСП очерта три основни принципа, които трябва да служат като основа за всяка нова антикризасина програма - здрави публични финанси; мерки за подкрепа и задвижване на реалната икономика, в това число мерки за защита на работните места; социална защита и социална ангажираност на държавата. „Това би трябвало да бъдат нашите условия за всяка антикризисна програма, която може да има различни конкретни измерения", заяви Станишев.

Сергей Станишев увери, че БСП е готова да участва в дискусиите, търсещи изход от кризата. По думите му диалогът трябва да има ясни правила, защото продължава агресивната кампания срещу БСП. „В това число в парламента предстои да се гледа един публицистичен пасквил, който се нарича Доклада „Анти Станишев" за предишното управление", добави лидерът на БСП. Той отбеляза, че успоредно с това се върви към политическа дестабилизация на страната с безумната инициатива на мнозинството за импийчмънт на президента. „Всеки юрист знае, че няма никакви основания, но е изпълнена с политическа агресия и наглост в аргументите", коментира лидерът на БСП.  Той напомни и за атаките срещу съдебната система. „При все по- дълбока и тежка криза, при обедняващо население, единственият начин това правителство да е на власт, е всички да бъдат сплашени", заяви лидерът на БСП.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова заяви, че липсата на управленска програма и на визия за развитието на икономиката през последните осем месеца от страна на ГЕРБ са довели до днешната изключително тежка ситуация. „Беше пропусната възможността за ефективно противодействие на кризата и днес се налага приемането не на антикризисни, а на спасителни мерки", коментира Нинова. По думите й тези мерки могат да бъдат обединени в три основни групи. Първата група включва  мерките за гарантиране на фискалната стабилност и недопускане на бюджетен дефицит по- голям от 3%. Втората група мерки включва спасяването на реалната икономика, разплащането на задължения към фирмите и общините, борбата срещу контрабандата и ограничаването на сивия сектор. Трети са мерките, насочени към стандарта на живот на българските граждани, запазване на социалните придобивки и недопускане на намаляване на доходите. „Нашата задача е да предотвратим опасността от изнасяне на цялата тежест от най- бедните граждани на България", категорична беше Нинова. БСП призовава управляващите да публикуват истинските данни за реалното състояние на икономиката, да поемат отговорността за сегашното положение и да покажат воля за национално-отговорни действия.

Сергей Станишев изтъкна пред членовете на Националния съвет, че правителството не е излязло с никаква публична позиция и по отношение на дискусията „Европа 2020" и за това по какъв начин вижда България като успешна европейска страна след 10 години. Лидерът на БСП отбеляза, че визията на ПЕС е, че фискалните въпроси и бюджетните баланси трябва да бъдат подчинени на задачата за устойчив икономически растеж и намаляване на безработицата.

На днешното си заседание Националният съвет на БСП обсъжда своя ляв проект „България 2020 - европейска социална държава".  Георги Пирински отбеляза, че сега доминиращата стратегия е подчинена на неолибералните императиви за финансови рестрикции, повсеместна приватизация и максимална либерализация. „Ние, българските социалисти, отхвърляме тази перспектива за България на 21-вия век", заяви Пирински. Той изтъкна, че в програмата на БСП „За България - свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество" партията ясно е заявила своето виждане за левия проект за развитието на България на сегашния етап. То включва формирането на социална държава по европейските модели и трансформациите в тях, като се отчита българската специфика. Амбицията на социалистите е да се проведе широка дискусия по тези виждания, чийто завършек да е документ, който да бъде представен на предстоящото заседание на Конгреса на БСП в края на годината.

Националният съвет на БСП прие и политическо обръщение по повод 20-годишнината от възприемането на името Българска социалистическа партия. „С това преименуване ние поехме по един път на развитие като партия на демократичния социализъм, която провежда последователна политика на социална демокрация", заяви Пирински. По думите му това дава на социалистите основата и самочувствието да защитават виждането си за България за следващото десетилетие като европейска социална държава. 

 

 

 

 

Политическо обръщение на НС на БСП по повод на двадесетгодишнината от преименуването на партията >>>

 

Изказване на председателя на НС на БСП Сергей Станишев пред Националния съвет на БСП >>>