Атанас Костадинов: От 2014 г. позицията на БСП е, че искаме блокираща квота, контрол

Мар 02, 2018 Новини БСП в медиите 0 1611

Службите събират информация от 2010 г. Абсурдно е Борисов да не е знаел за ЧЕЗ

„От 2014 г. позицията на БСП е, че искаме блокираща квота, контрол. Но в този формат, със сглобено финансиране, рискът е, че държавата може да стане съучастник в нещо с незивестен край.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов за казуса с ЧЕЗ по БНТ. По думите му от 2010 – 2012 г. службите събират информация и пишат периодично доклади, а премиерът уж не знаел до преди три седмици какво се случва. „Това е абсурд”, категоричен бе той.

„10 дни ни отне, за да разберем, едва вчера- Българската банка за развитите участва ли във финансирането.  Първият отговор беше, че не участва и нито един български лев не е изтекъл. Едва когато попитахме изпълнителния директор на банката Стоян Мавродиев- дали е давал на някого някакъв документ, той заяви че е давал документ по искане на Инерком”, продължи народният представител.

Атанас Костадинов припомни и думите на чешкия премиер Андрей Бабиш, който пред чешки вестник бе заявил, че не е изпращал никаква официална информация на българския премиер, въпреки че Борисов твърдеше обратното.

На въпрос за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, Костадинов заяви, че по-притеснителното е как тя е подала оставка, без дори опозицията да я е искала. „Подаването на оставката й ни обръща внимание, че нещата тама не са чисти”, коментира социалистът.