Цецка Цачева отклонява въпросите на левицата за антикризисните мерки на управляващите

  Ангел Найденов: Коалиция за България ще продължи с опитите си да наложи темата за финансово-икономическата ситуация в страната като централна за Народното събрание     При бързо влошаващата се ситуация в страната, имаме всички основания да говорим за надвиснала катастрофа

 

Ангел Найденов: Коалиция за България ще продължи с опитите си да наложи темата за финансово-икономическата ситуация в страната като централна за Народното събрание

 

 

При бързо влошаващата се ситуация в страната, имаме всички основания да говорим за надвиснала катастрофа. За това предупреди от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. Той посочи, че от левицата наблюдават с нарастващо безпокойство увеличаващата се безработица и все по- голямата задлъжнялост на държавата. Найденов отбеляза, че фискалният резерв на страната е намалял с близо 2 млрд. лева.  Задълженията на държавата към фирмите надхвърлят 2 млрд. лева, а дефицитът само за първите два месеца е над 1.2 милиарда лева. Всеки месец без работа остават 30-40 хиляди души.

„Тази ситуация явно не тревожи ПГ на ГЕРБ и поддържащите я парламентарни групи, и темата за финансово-икономическата ситуация не присъства в дневния ред на парламента", коментира Найденов. По думите му част от абсурда е, че политическите формации, които на думи се стремят дневният ред на парламента да съвпада с този на обществото, правят всичко възможно да изключат тази тема от дневния ред на Народното събрание и да не я допуснат и в парламентарния контрол.

„Ставаме свидетели на различни идеи, за щастие много от тях - с кратък живот, посочи депутатът от Коалиция за България", каза още Ангел Найденов. Според него това не е израз на възможности, а на безпомощност, и създава усещането за непредсказуемост за развитието на страната и несигурност у гражданите. Депутатът увери, че Парламентарната група на Коалиция за България ще продължи с опитите си да наложи темата за финансово-икономическата ситуация в страната и антикризисните мерки като централна за Народното събрание.

От левицата възразиха срещу начина на водене на парламентарния контрол и отклоняването на въпрос към министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов относно антикризисните мерки на правителството. Мая Манолова изтъкна, че е задала въпрос на социалния министър относно възможността за увеличениена ДДС с 2 % и отражението му върху хората. Цецка Цачева е отклонила въпроса с аргумента, че това не ангажира министъра, а според Манолова това е въпрос, който се отразява върху джоба и хладилника на българина. „За всеки е ясно, че зее дупка, която с всеки изминал месец се задълбочава и увеличава", каза депутатът от левицата. Манолова каза, че Цачева е скрила социалния министър, но няма как той да бъде скрит от въпросите на българските граждани. Георги Пирински, попита за върнат негов въпрос към министъра на финансите Симеон Дянков - защо в антикризисните мерки няма нито една, която е насочена към подпомагане на селскостопански производители.

Искането за отстраняване на президента Георги Първанов е политическа манипулация за отклоняване на вниманието от проблемите, които интересуват българските граждани, коментира Любен Корнезов. Според него от юридическа гледна точка мотивите са крайно неиздържани.