Правителството създаде спирала на бедността, която се задълбочава с всеки месец

Мар 25, 2010 Новини БСП 0 1683

  В момента темата с безработицата е в центъра на вниманието на цяла Европа и навсякъде тя се покачва

 

В момента темата с безработицата е в центъра на вниманието на цяла Европа и навсякъде тя се покачва. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социално приобщаване Ласло Андор. Лидерът на БСП информира еврокомисаря за ситуацията в България, която според Станишев се развива много тревожно. Той изтъкна, че през юни миналата година безработицата е била малко над 7 %. В момента по официални данни вече е близо 10,5 %, а според данни на Българската стопанска камара неофициалната безработица е много по-висока. 380 000 българи са извън пазара на труда, без работа, без доходи. Този брой нараства със 140 000 за последните осем месеца, което според Станишев няма как да не бъде сериозно основание за тревога. Всеки ден нови 1 300 души се нареждат на опашки пред бюрата по труда.

Сергей Станишев коментира, че политиката на правителството води до тази безработица, подчинявайки всичко само на финансови цели и на балансиран бюджет. Това става за сметка на подкрепа на реалната икономика, която се задъхва без държавни плащания. Орязват се и редица социални придобивки - в това число средставата за  Националния план по заетостта са намалени 3 пъти - от 190 млн. на 60 млн. „Няма как в тези условия действително да се борим с безработицата, да помагаме на хората, без да има финансиране", заяви председателят на БСП.

Станишев изтъкна, че Коалиция за България подкрепя увеличаването на средствата за борба с безработицата. От левицата настояват средствата за Националния план по заетостта да бъдат възстановени до нивото от миналата година. „Със своята политика, правителството създаде една спирала на бедността, която се задълбочава с всеки месец и ще доведе до социален взрив, ако не се промени радикално и бързо политиката на държавата", каза още Станишев.  

Сергей Станишев участва днес в Конференцията на министър-председателите и лидерите на партиите-членки на ПЕС. На форума беше приета декларация  „Ясен избор за Европа: солидарност или егоизъм, възстановяване или икономии".

 

Пълния текст на декларацията, приета на срещата на лидерите на ПЕС,  може да изтеглите от тук >>>