Депутат от ГЕРБ се готви да извърши престъпление

  Ако Бойко Борисов замълчи по този случай, както му се е случвало и преди, това означава, че той е съпричастен, дори и автор на такъв вид политика, която се води в държавата   Министър-председателят Бойко Борисов да назначи проверка по случая с кореспонденцията между депутата Димитър Лазаров от ГЕРБ и директора на Областната дирекция „Земеделие"-Пловдив Велина Панчева

 

Ако Бойко Борисов замълчи по този случай, както му се е случвало и преди, това означава, че той е съпричастен, дори и автор на такъв вид политика, която се води в държавата

 

Министър-председателят Бойко Борисов да назначи проверка по случая с кореспонденцията между депутата Димитър Лазаров от ГЕРБ и директора на Областната дирекция „Земеделие"-Пловдив Велина Панчева. Това поиска Корнелия Нинова от името на Парламентарната група на Коалиция за България.  Левицата се обръща към  Прокуратурата и Комисията по парламентарна етика за поведението на Димитър Лазаров. Коалиция за България  настоява да се извърши проверка в Областната Дирекция „Земеделие"-Пловдив за начина, по който се извършва там административната реформа и уволнението на служителите.

Причина за реакцията на социалистите е кореспонденция между Димитър Лазаров и Велина Панчева, от която проличава договорка за политическа чистка и намеса в работата на съдебната система. „Това е подготовка за извършване на престъпление от страна на депутат от ГЕРБ г-н Лазаров", заяви Нинова. Тя цитира писмо между Лазаров и директора на Областната Дирекция „Земеделие" в Пловдив:  „След направеното съгласуване с вас на последната ни среща, съкращавам щатна бройка зам. началник". Нинова отбеляза, че тези договорки се правят след срещи с представител на политическа сила и след указания от негова страна.

Според депутата от левицата е на лице нарушение на Закона за държавния служител и се манипулират конкурси. Нинова се аргументира като прочете част от писмото на Панчева към Лазаров: „През изминалата седмица констатирах сериозна грешка на началника на службата, която е основание за предлагането му на дисциплинарен съвет за дисциплинарно уволнение. Поради тази причина той реши да си пусне молба за напускане по взаимно съгласие и това ще стане в края на месец февруари. Моля ви да имате в предвид това и да предложите човек за назначаване на мястото му. Длъжността началник е конкурсна длъжност и за същата ще се проведе конкурс, но това няма да е проблем".

Корнелия Нинова каза още, че се прави опит за намеса в работата на съдебната система чрез предлагане и приемане на лобистки закони, които обслужват една политическа сила. Депутатът обясни, че според писмото процедурата за прекратяване на служебното правоотношение е дълга и сложна и се обсъжда промяна в Закона за земеделските земи: „Имайки предвид очакваните промени в закона, които се отнасят и за службата, мисля, че можем да минем към този вид освобождаване. Важно е обаче да се знае дали промените в закона ще бъдат направени по начин, който няма да позволи възстановяването на тези служители при евентуално спечелване на делата от тях в съда". Нинова коментира, че в случая става дума за „правосъдие против правосъдието". Тя отбеляза, че който попречи или осуети изпълнение на съдебно решение се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв.

Корнелия Нинова отбеляза, че участниците в кореспонденцията се договарят и за втори вариант за уволнение - на хората да бъде предложено да си пуснат молби за освобождаване по взаимно съгласие и да им бъде казано, че са констатирани нарушения, за които могат да бъдат подложени на дисциплинарно уволнение, тъй като такива нарушения винаги могат да се открият. „Това е принуда", категорична беше Нинова. Тя изтъкна, че според закона този, който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо против волята си, като употреби за това сила, заплаха или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

В писмото си Панчева иска да се представи списък на службите, в който да се сменят началниците, както и да предложи свои хора, които да заемат техните места. Корнелия Нинова коментира, че писмото е добър пример за стила на управление на ГЕРБ -  извършват политически чистки и правят административна реформа без ясни критерии. Според депутата от левицата целта на реформата е да се назначат „наши хора" на ключови за администрацията места. „На второ място става въпрос за приемане на закони, които да осуетят действията и решенията на ВАС. Това е недопустима намеса в съдебната власт", възмути се Нинова. Според нея става въпрос за приемане на лобистко законодателство, което да обслужи интересите само на една политическа сила в ущърб на правата на гражданите. „Това е драстичен случай за принуда, изнудване, оказване на натиск върху хората с една единствена цел - да се защитят политическите интереси само на ГЕРБ", заяви Нинова.

Според Коалиция за България ако се окаже вярно написаното, то директорът на Областната Дирекция „Земеделие" в Пловдив Велина Панчева трябва да бъде незабавно освободена от поста, а от Лазаров да бъде потърсена политическа отговорност. „Ако Бойко Борисов замълчи по този случай, както му се е случвало други пъти, това означава, че той е съпричастен, дори и автор на такъв вид политика, която се води в държавата", коментира Корнелия Нинова. Тя уточни, че е получила кореспонденцията между двамата чрез парламентарната си поща.