Манолова: България се превръща в полицейска държава

Новите промени в НПК, които прие мнозинството, дават възможности за неограничени злоупотреби   41-вото Народно събрание се превръща в 41-во РПУ

Новите промени в НПК, които прие мнозинството, дават възможности за неограничени злоупотреби

 

41-вото Народно събрание се превръща в 41-во РПУ. С тези думи депутатът от Коалиция за България Мая Манолова изрази възмущението си от приетите от мнозинството поправки в Наказателно-процесуалния кодекс. Те предвиждат едно лице може да бъде осъдено само със събрани данни от СРС-та или от таен свидетел, с които обвиняемият няма как да бъде запознат. Депутатите от Коалиция за България напуснаха пленарната зала заради несъгласието си с приетите поправки.

„България постепенно се превръща в полицейска държава", коментира Манолова.  По думите й не е редно такива данни да се използват като доказателства. От левицата се обявиха и против въвеждането на фигурата на „резервния защитник".  „Ненормално е едно лице да бъде защитавано от защитник, на когото няма доверие", обясни Манолова. Според нея приетите от мнозинството мерки са в противоречие с европейското право.

Янаки Стоилов обясни, че от Коалиция за България са настоявали да се отложи приемането на НПК до съгласуването на промените с Венецианската комисия. Причината е, че с тези текстове се дава възможност чрез СРС и показания на свидетел с тайна самоличност да бъде постановена присъда. „Това е един много опасен текст. Това е безпрецедентен случай в нашата наказателна практика, който дава възможности за неограничени злоупотреби", зави Стоилов. По думите му целта на тези текстове е да направят така, че негодни доказателства да увенчават процеса със сполучлив финал за тези, който са го започнали.