Кристиан Вигенин: Целта ни е ЕВРОНЕСТ да заработи до края на годината

Нашата основна цел е ЕВРОНЕСТ да заработи до края на годината

Нашата основна цел е ЕВРОНЕСТ да заработи до края на годината. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин на пресконференция, по повод учредителното събрание на Парламентарната асамблея за диалог със страните от Източното партньорство (ЕВРОНЕСТ).  Българският евродепутат е председател на делегацията на Европейския парламент в съвместния парламентарен форум.

Конституиращото събрание на Парламентарната асамблея ЕВРОНЕСТ, включваща представители на ЕП и на законодателните събрания на шестте страни от Източното партньорство (Беларус, Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан), трябваше да се проведе днес, но беше отложена заради разногласия, свързани с участието на представители на парламента на Беларус. Председателят на ЕП Йежи Бузек е в процес на консултации с председателите на законодателните събрания на останалите пет държави от Източното партньорство и се очаква през април да докладва пред Председателския съвет на ЕП за резултата от разговорите.

"Участието на Беларус не трябва да се превръща в централен въпрос в нашата работа. Тъй като графикът ни бе доста свит, сега вече трябва да работим целенасочено и по същество. След като посетихме Беларус набелязахме няколко важни въпроси, които трябва да бъдат представени, заяви Кристиан Вигенин.

Според него "трябва да се изготви списък от мерки, по които беларуските власти да започнат да работят".

"На 25 април в Беларус ще има местни избори и се надяваме, че както ни бе обещано по време на посещението, чуждестранните дипломати ще имат възможности за мониторинг и ние ще поискаме от тях доклад по въпроса", допълни евродепутатът.

"Ако има добра воля от всички страни, решение ще се намери. Очаквам преди края на годината да бъде учредена Парламентарната асамблея ЕВРОНЕСТ.  Междувременно ние ще работим, няма да чакаме учредителното събрание", беше категоричен Кристиан Вигенин.

В заключение българският евродепутат обърна внимание, че ЕП трябва да подхожда "внимателно към посланията, които изпраща".

"Не трябва да пораждаме каквито и да било съмнения, че прилагаме двоен стандарт към различните страни-партньори. В разговорите си с колеги от шестте държави те посочиха други страни, които не са по-демократични от Беларус, но участват пълноправно в отношения с Европейския парламент. Така че е много важно ясно да обясним защо имаме такъв подход към Беларус. Би трябвало да се прилагат едни и същи принципи към страни, с които имаме двустранни и многостранни отношения, тъй като в противен случай ставаме уязвими", завърши Кристиан Вигенин.