Депутатите от левицата искат от правителството обяснение в парламента за антикризисните мерки

Мар 23, 2010 Новини БСП 0 1697

  Станишев: Ситуацията става неудържима, политиката на правителството може да доведе до колапс Положението в страната изисква спешна промяна на икономическата политика

 

Станишев: Ситуацията става неудържима, политиката на правителството може да доведе до колапс

Положението в страната изисква спешна промяна на икономическата политика. Наложително е правителството да се яви в парламента и да даде предложения за антикризисната политика. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Той обяви, че още днес ПГКБ ще внесе  искане в Народното събрание за изслушване на премиера и министри от кабинета.

Правителството доведе икономиката до много тежко състояние, коментира Станишев. По думите му готвените нови антикризисни мерки от управляващите говорят за капитулацията им пред реалния живот. Лидерът на социалистите напомни, че според първоначалните прогнози на правителството кризата в страната е трябвало да свърши през месец април. Станишев напомни и за обещанията на ГЕРБ да не увеличават данъци. Нито едно от двете обещания на правителството не се реализира. Кризата се задълбочава, а в бюджета е залегнало увеличаване на данъците. Председателят на БСП даде пример, че един земеделски производител се е осигурявал на 230 лв., а през тази година трябва да плаща вече 700 лв.

Според Станишев самоцелният стремеж към балансиран бюджет нанася много тежък удар върху реалната икономика на страната. Причината е, че държавата не връща ДДС, не се разплаща с фирмите по сключени и изпълнени договори и създава един верижен ефект на огромна задлъжнялост. Сериозен проблем е и липсата на приходи в хазната. Станишев отбеляза, че след 8 месеца управление на ГЕРБ средствата във фиска са стигнали законовия минимум - 6,3 млрд.лв.  Наред с това правителството и досега не е предложило актуална програма за реформи. Според лидера на БСП мерките на управляващите се свеждат до заплахи към администрацията, политически чистки и една безумна здравна реформа, която продължава да се прилага, въпреки обещанията, че ще бъде отложена.

Станишев определи идеята на правителството да се увеличи ДДС с 2 пункта като паническо търсене на допълнителни приходи. Лидерът на БСП напомни неотдавнашните уверения на Бойко Борисов за намаляване на ДДС. „Днес се прави пореден завой", коментира председателят. По думите му управляващите правят постоянни предложения за промени, които се хвърлят в пространството и на следващия ден се опровергават. Това не създава разумна и спокойна среда за икономиката и за хората.

Станишев коментира, че ПГКБ е дала много предложения, включително и законодателни, които да смекчат кризата. Едно от тези предложения е увеличаване на бюджета за борба с безработица - необходими са минимум 200 млн.лв., при заложени в бюджета само 65 млн. по Националния план по заетостта. С тези средства държавата не може да помогне на хората, които се нуждаят от тази подкрепа, беше категоричен той. Според лидера на БСП е необходимо разблокиране на средствата от резерва на НЗОК. Той припомни, че левицата вече е внесла такова предложение в НС. Според Станишев това е крайно необходима мярка за оцеляване на българското здравеопазване. Той заяви, че БСП нееднократно е настоявала за втори транш на кредитиране чрез Българската банка за развитие. По думите му това ще бъде реална подкрепа за малкия и среден бизнес, който се нуждае в момента спешно от този ресурс. 

Сергей Станишев заяви, че не би подкрепил идеята за бърза приватизация под предлог, че има криза и са нужни средства. В условия на криза продажбата на държавни активи ще стане на безценица, коментира той. Това е повторение на приватизация от времето на Иван Костов. Според него не е добра идея намаляването на субсидиите за партии, тъй като това няма да реши проблемите на икономиката и ще намали прозрачността при финансирането на тези организации.

Ако правителството не се вслуша в предупрежденията на опозицията, на бизнеса и синдикатите действително ще докарат страната до финансов колапс и тогава ще бъде по-добре да дойде МВФ, които да спасяват България от политиката на управляващите, най-вече на икономическия екип.

Летният доклад на ЕК беше доста по-положителен за България. Така Сергей Станишев коментира техническия доклад на ЕК по механизма за взаимодействие на правосъдие и вътрешни работи. На базата на предишния документ и на волята на правителството е редно да очакваме следващият доклад да бъде последен и България да приключи с този механизъм.

Немалка част от констатациите в настоящия доклад са на базата на дейност на предишното правителство, според Станишев. По думите му в него има висока оценка за инспектората, създаден от предходния кабинет, но и липса на голяма част от очакваните резултати. Съвместните екипи между МВР, прокуратурата и НСС, които също бяха създадени от предишното управление, имат висока оценка от доклада. Той отбеляза напрежението, което министърът на вътрешните работи налага в съдебната система. Ако се търси извинение от типа „ние ги хващаме, те ги пускат", това няма да помогне на България, беше категоричен председателят на БСП. Той даде пример и с председателя на ВСС Лазар Груев, който беше избран за член на борда на ръководството на председателите на Европейските върховни съдилища и е подложен на натиск и атаки от министър Цветанов. Станишев отбеляза голямата разлика в оценката на вицепремиера и върховните съдилища на Европа.

Въпреки сериозната политическа воля, правителството не успява да осъществи важните за страната реформи. Така международният секретар на ИБ на БСП Деница Златева коментира техническия доклад на ЕК за България. Според нея управляващите са имали добра база за работа, оставена им от предишния кабинет. Министър Цветанов посяга на независимостта на съда, заяви Златева във връзка с нападките му към съдебната система, които са засегнати и в доклада. Друг акцент в доклада е Законът за конфликт на интереси - комисията, която ще прилага закона трябваше да е вече сформирана, каза тя.

Предишното правителство, както е отбелязано в доклада, предприе амбициозна реформа в областта на борбата с корупцията. От документа става ясно, че настоящото правителство не може да продължи тази дейност - или няма политическа воля за това, или липсват умения и технически капацитет, или липсва изобщо способност да бъде проведена такава реформа, каза още Златева.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>